Annons
Nyheter

Kvinna ”provocerade” man - skadeståndet sänks

Kvinnan blev misshandlad av mannen så illa att hon hade tandproblem flera månader efteråt.
Det begärda skadeståndet sänks dock eftersom tingsrätten anser att hon provocerade fram händelseutvecklingen.
Kalmar • Publicerad 21 februari 2018

Kvinnan hade fått ett presentkort på IKEA och ville använda det för att köpa en ny badrumsinredning. Mannen hävdade däremot att de inte hade råd med det och en konflikt uppstod då mellan dem.

Diskussionen pågick en stund och kvinnan gick in i badrummet för att ta mått. I dörröppningen tog mannen plötsligt ett hårt grepp om hennes huvud och lyfte upp henne. Enligt kvinnan hade hon inte längre någon kontakt med marken, greppet var smärtsamt och hon kände som att huvudet skulle implodera.

Annons

Ett par dagar senare var smärtan så stark att hon inte kunde rotera kroppen. De främre kindtänderna kändes lösa och hon hade svårt att äta. En tandläkare kunde sedan konstatera att det hårda greppet mot underkäken sannolikt hade tryckt ut de främre tänderna.

Kvinnans tandproblem fanns kvar sju månader senare då rättegången hölls mot mannen vid Kalmar tingsrätt. Hon kände fortfarande visst obehag och hon ”vågar inte äta sega saker då det känns som att tänderna ska lossna”.

Mannen medgav under förhandlingen att han höll henne väldigt hårt under tre till fem sekunder och sträckte hennes kropp uppåt, men inte så att att han hon lyfte från marken. Kalmar tingsrätt anser dels att mannen agerade likgiltigt, dels att det är visat att greppet ledde till smärta och stelhet i nacken samt ömmande tänder, och dömer mannen för misshandel till villkorlig dom och 70 dagsböter.

Skälet till att mannen inte döms till fängelse är att han inte förekommer sedan tidigare i belastningsregistret och ska ha påbörjat ett behandlingsprogram för att lära sig hitta alternativ till våldsamma utbrott.

Tingsrätten väljer däremot att sänka kvinnans begärda skadestånd från 15 000 till 7000 kronor. Orsaken är, menar tingsrätten, att det inte kan uteslutas att kvinnan ”uppträdde provocerande och i viss mån bidrog till händelseutvecklingen”.

Det fanns inga vittnen till misshandeln men kvinnan ska, enligt mannen, under bråket ha sagt att han ”var labil och borde åka till psyket”. Kränkningsersättningen bestäms därför till fem tusen kronor. Ersättningen för sveda och värk blir två tusen kronor.

Kvinnan och mannen är inte längre ett par.

Héctor BarajasSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons