Molotovcocktails slängdes in i samlingslokal

Växjö Artikeln publicerades
Foto:Carl Carlert

UPPDATERAD. Stenar och brinnande föremål fyllda med brandfarlig vätska kastades in genom fönstren till Panncentralen på Dalbo.

– Det hade kunnat bli totalbrand, säger ordförande Nico Stark.

Räddningstjänsten ryckte ut till samlingslokalen Panncentralen på Sommarvägen i Växjö under natten till måndagen.

– Det syntes tydliga spår av de här inkastade grejerna, säger Thomas Jonasson, räddningsledare för Värends räddningstjänst.

På Panncentralen är Nico Stark, ordförande i Ideella föreningen Dalbo, ledsen och nedslagen efter nattens attentat.

– Jag tycker det här är förfärligt, tragiskt. Det har inte framförts några negativa hot eller någonting alls till föreningen. Den här föreningen står för glädje och trivsel för alla de boende här i området. Det är ett väldigt viktigt socialt nav, säger Nico Stark.

Larmet om branden kom strax efter klockan 01. Även polis åkte till platsen. Två fönsterrutor har krossats, varav en i en dörr.

Lokalen är utrustad med automatiskt brandlarm och enligt Värends räddningstjänst har detektorerna löst ut snabbt.

– Jag kan inte säga exakt hur snabbt efter vi var på plats men det hade inte hunnit ta sig. Vi såg lite, lite rök som kom ut ur lokalen och kunde ta oss in och släcka fort, säger Thomas Jonasson.

– Hade vi inte haft larmet hade det kunnat bli en totalbrand. Jag vill inte ens tänka på det. Folk bor bara några meter härifrån, säger Nico Stark.

Polisen har rubricerat händelsen som mordbrand.

– Det fanns mycket stor risk för att branden hade kunnat sprida sig till omkringliggande hus, säger Robert Loeffel vid polisen i Region Syd.

Under måndagen knackade polisen dörr i området och påbörjade en teknisk undersökning.

– Vi har säkrat bevisen och ska undersöka dem närmare, det rör sig om fingeravtryck, DNA och så vidare. Vi har inga misstänkta och efterlyser tips från vittnen, säger Robert Loeffel.

Det är andra gången Panncentralen utsätts för attentat. I mars förra året försökte någon på liknande sätt bränna ner lokalen. Ingen har gripits för det brottet. Då var lokalen stängd i två veckor och det räknar man med den här gången också.

– Vi måste ta hand om brandgasen, lukten och sotet. Vi ska sanera lokalen, byta rutor och golvet måste lagas, säger Nico Stark.