Larm om explosion i Växjö: ”Vädjar till vittnen”

Växjö Artikeln publicerades
Explosionen larmades in av flera under måndagskvällen
Foto: Carl Carlert
Explosionen larmades in av flera under måndagskvällen

Många larmade polisen efter måndagskvällens explosion i Växjö. Men några spår eller misstänkta har polisen inte och man vädjar efter vittnen.

– Det är ingen som ska behöva stå ut med det här men det är också svårt att begränsa tillgången, säger Roberg Loeffel, polisens presstalesperson.

Strax efter klockan 23 fick räddningstjänsten larm om en explosion i Araby i Växjö.

– Det är en person som har hört en hög smäll och ringer in ett larm. Vad för typ av smäll var inte specificerat, säger Carl-Johan Sjöstrand, räddningschef i beredskap.

Smällen ska ha hörts utomhus och efter uppgifter från larmaren började räddningstjänsten leta efter en möjlig källa i området kring förskolan Paletten.

– Men hittills har styrkan inte sett eller känt av någonting. Vi kommer fortsätta leta ett tag men hittar vi ingenting kommer vi att lämna, sade Carl-Johan Sjöstrand strax innan midnatt.

Enligt polisen var det flera personer som kontaktade dem om händelsen.

– Många personer hörde en kraftig smäll, som de upplever som en explosion av något slag. Någon har även sett rök, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region Syd.

Inte heller polispatrullen på plats har dock kunnat hitta någon orsak till smällen eller något som har skadats, och lämnade området utan åtgärd.

Polisen kopplar explosionen till den rad med smällar som hörts under året i Växjö med omnejd.

– Vi har haft bekymmer med så kallade ”bangers” och fyrkverkeripjäser, alltså där man köpt in de här smällarna från Polen och öststaterna. Och de har en ansenlig sprängverkan, det är sådana man använt vid flera av attentaten nere i Skåne och Malmö, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Växjö.

Det har också gjorts fynd och beslag vid husrannsakningar i staden men vem som ligger bakom gårdagens sprängning finns det inga misstankar om.

– Eftersom vi inte har några som helst spår efter explosionen är det svårt. Vi vädjar till vittnen och andra att kontakta oss men det är aldrig någon som hör av sig. Och var ska vi börja leta för att få stopp på det här, säger Robert Loeffel.

Så Växjöborna får stå ut med den här typen av explosioner?

– Det är ingen som ska behöva stå ut med det här men det är också svårt att begränsa tillgången. Den mörka handeln på nätet är inte kontrollerad, säger Rober Loeffel.