Låt fåglarna bo som du

Nyheter Artikeln publicerades

Fågelholkar som ser ut som en röd stuga i skogen, en funkisvilla i förorten eller varför inte en korsvirkesholk med Skånekänsla? Robert och Helena Nobel har specialiserat sig på att tillverka vackra fågelholkar. I dag är holkarna eftertraktade av fåglar och fågelvänner över hela världen.

Robert och Helena Nobel var bjudna på fest hos en bekant för drygt ett år sedan. De ville ha med sig en present och kom på att en kopia av vännens bostad som fågelholk skulle vara en optimal present.
- Vi letade överallt men hittade ingenting. Holkarna som fanns var av dålig kvalitet och dessutom riktigt opraktiska för fåglarna, säger Robert Nobel, som är ornitolog, självlärd sedan han var barn.
- Så vi bestämde oss i stället för att tillverka en egen holk. Kravet var att holken skulle vara funktionell och utvecklad efter fåglarnas behov. Holken är inte till för vem som helst. Fåglarna är kräsna och olika fåglar reagerar på olika vis, berättar Robert Nobel.

Han tillbringade veckor hos fåglarna för att se hur de olika prototyperna fungerade. Ändrade utseende, storlek och funktion och blev slutligen nöjd med Multiholken som fick bli hans första produkt för marknaden.
Att Multiholken är vacker att se på är ingen överdrift. Förmodligen tycker fåglarna likadant för fågellivet blomstrar där Multiholken skruvats upp, sommar som vinter.
Sommartid används holken som traditionell bostad åt fåglarna och vintertid fungerar holken som fågelbord. Öppningen sätts igen så att fåglarna inte kan komma in vintertid och förorena fröautomaten, vilket säkerställer ren mat och minimerar risken för smittspridning i form av salmonella.

Robert och Helena Nobel har redan från börjat haft en bra kvalitetskontroll. Multiholken är tillverkad i massivt trä till skillnad från många konkurrenter som använder figursågad plywood.

Fåglarna uppskattar holken och vintertid sitter de vackert och äter fågelfrön utan att spilla och sprätta ner frön på marken.
- Den enda fågelarten jag inte riktigt kan förstå är pilfinken, säger Robert Nobel. Han har dåligt bordskick och vill själv gärna sitta och äta rakt i maten. För att slippa andra fåglar sprätter Pilfinken ner frön på marken till sina vänner och får då sitta kvar i lugn och ro. Talgoxen och mesarna har däremot ett mycket bra bordskick, de är snabba vid matbordet, sitter rätt och lämnar snarast över sin plats till nästa gäst.

Redan när paret Nobel gav bort den första fågelholken var det många som ville köpa en egen. Helena Nobel fick idén att göra olika holkar efter olika hustyper och i dag tillverkar deras företag Wildlife Garden åtta olika modeller. Utomlands säljer den röda stugan med vita knutar bäst.
- Japanerna och tyskarna älskar våra produkter, säger Robert Nobel.
Utvecklingen av företaget går snabbt. Redan i år kommer två nya produkter; dels en fjärilsholk som ska få fjärilarna att övervintra i våra trädgårdar och katt- och hundkojor som liknar ägarens eget hus.

Robert Nobel hade själv under flera år irriterat sig över att trädgårdarna mist allt liv. Fjärilarna var borta liksom fåglarna, igelkottarna och fladdermössen.
- Trädgårdsnäringen har ägnat alldeles för stor kraft åt prydliga trädgårdsanläggningar med stensatta gångar och därför har vi fått för lite av det vildvuxna som krävs för att trädgården ska få liv. Det är inte alls fel att låta en liten del av bakgården vara "ostädad" med nässlor och kvisthögar. Det är så vi skapar en oas för det vilda.
- Jag ville ha tillbaka min barndoms somrar. Bakgårdar som surrar av liv, humlor i luften, fjärilar i rabatterna och fåglar i träden. Få tillbaka djuren och känna att trädgården lever. (PM)

Text och foto: Niklas Kämpargård