Dackebuss tappar linjetrafiken

Lessebo 2012-09-18 | Uppdaterad 2012-09-18

Dackebuss förlorar från nästa sommar linjetrafiken i Lessebo kommun.
– Aldrig roligt att tappa trafik. Ibland vinner, ibland förlorar man, säger vd Krister Engdahl.
Dackebuss försvinner från Lessebo kommun juni 2013. Foto: Sif Erlandsson


Dackebuss fick vid halvårsskiftet ta över skolskjutsar och mattransporter från Fröjds Taxi vid kommunens upphandling via Länstrafiken. När det gäller linjetrafiken, å andra sidan, valde för ett par månader sedan Länstrafiken elva bolag som de kommande tio åren ska köra de tidtabellagda bussturerna runt om i Kronobergs län. Dit hörde inte Dackebuss.
– Prispressen var för hård. Vi kunde inte vara med, säger Krister Engdahl.
Han är vd för Flexbuss som har många ben att stå på, som turisttrafik och beställningsresor. Linje- trafiken åt Länstrafiken utgör runt fem–sex procent av koncernens omsättning.
– Ett ej så stort uppdrag. Men visst märks det. Å andra sidan fick vi ju den andra trafiken som kompenserar så vi omsätter samma summa.
Ett tiotal chaufförer förlorar jobbet då nuvarande avtal går ut när den nya tidtabellen börjar gälla när skolan slutar i mitten av juni 2013. Krister Engdahl kan eventuellt erbjuda någon chaufför fortsatt anställning men de flesta kan komma att gå över till den nye entreprenören tror han.
Ny entreprenör som ska köra i Lessebo blir Vimmerby-baserade Nilsbuss. Vid upphandlingen ställdes krav på dubbeldäckare, både här och i andra kommuner i länet.
– Ja, det blir dubbeldäckare på en del turer där vi behöver större kapacitet, som vid arbetspendling mellan Lessebo och Växjö. I dag kör vi två bussar på vissa turer. Med dubbeldäckare räcker det ju med en buss, säger Clas Carlsson, trafikupphandlingschef på Länstrafiken Kronoberg.
Hur Länstrafikens nya bussar kommer att se ut är inte klart ännu. Just nu pågår framtagandet av en grafisk profil där de blå linjerna mot vit botten troligen kommer att försvinna. Utöver två nyare fordon är Dackebuss linje-bussar å sin sida till åren komna och kommer att skrotas eller säljas.Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 26 november

Nyheter [I går 16:38]

Eon testar ny metod för att undvika strömavbrott. Ensemble Cor har premiär på Charles Dickens En julsaga och så kan vi trots att det är i slutet av november visa upp ett riktigt stort svampfynd! Se dina lokala nyheter från Smålandsposten.

 


Powerplay den 26 november

Sport [Uppdaterad i går 15:58]

Växjö Lakers släpper Malte Strömwall. I dagens Powerplay hör ni vad vår hockeyexpert Daniel Enestubbe säger om det. Vi följer också upp förlustmatchen mot Frölunda och laddar inför morgondagens möte mot Djurgården. Vi pratar även om avslutningen av grundserien i hockeyettan.

 


TV: Träd kapas från ovan

Nyheter [I går 16:43]

Nu påbörjas en ny metod för att trädsäkra ledningsgator genom att kapa toppen på träd som riskerar att blåsa ner över ledningen. Metoden kan orsaka röta i träden, men ska trots det göras längs 800 mil av ledningsgator. Den första sträckan inleddes under onsdagen - mellan Sävsjöström och Nybro.

 


TV: Vadå vinter? Än finns det gott om svamp i skogen

Nyheter [Uppdaterad i går 16:52]

Viljem Lesnik i Växjö gjorde ett riktigt fynd när han var ute i skogen kring Kårestad. Trots att det är i slutet av november hittade han en stor blomkålssvamp.

 


Lesseboredaktionen

Bruksgatan 4
360 50 Lessebo

Kontaktinformation Lesseboredaktionen
lessebo.red@smp.se
Telefon: 0478-481 40Kalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Lessebo senaste veckan


Nyheter

Nära 26 november

Senaste nytt från Smålandspostens tv-redaktion Nära.

 

Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Hovshagaskolan fyller 40 år Tingsryd: Vilda smaker när förenignen stoppade korv • Lessebo: Nu har Gullberg ställt till det igen • Alvesta: "Man knuffas lite för hårt" Älmhult: SD väntas fälla grön budget • Personligt: Magnus Lindén fyller 60 • Inblick: Bevola anställde Karl Fransson • Krönikan: Kent Axelsson: Att lägga band på sin aktivitet

Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770645

Anna Fritzén
anna.fritzen@smp.se
Telefon: 0470-77 06 45


Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr