Dackebuss tappar linjetrafiken

Lessebo 2012-09-18 | Uppdaterad 2012-09-18

Dackebuss förlorar från nästa sommar linjetrafiken i Lessebo kommun.
– Aldrig roligt att tappa trafik. Ibland vinner, ibland förlorar man, säger vd Krister Engdahl.
Dackebuss försvinner från Lessebo kommun juni 2013. Foto: Sif Erlandsson


Dackebuss fick vid halvårsskiftet ta över skolskjutsar och mattransporter från Fröjds Taxi vid kommunens upphandling via Länstrafiken. När det gäller linjetrafiken, å andra sidan, valde för ett par månader sedan Länstrafiken elva bolag som de kommande tio åren ska köra de tidtabellagda bussturerna runt om i Kronobergs län. Dit hörde inte Dackebuss.
– Prispressen var för hård. Vi kunde inte vara med, säger Krister Engdahl.
Han är vd för Flexbuss som har många ben att stå på, som turisttrafik och beställningsresor. Linje- trafiken åt Länstrafiken utgör runt fem–sex procent av koncernens omsättning.
– Ett ej så stort uppdrag. Men visst märks det. Å andra sidan fick vi ju den andra trafiken som kompenserar så vi omsätter samma summa.
Ett tiotal chaufförer förlorar jobbet då nuvarande avtal går ut när den nya tidtabellen börjar gälla när skolan slutar i mitten av juni 2013. Krister Engdahl kan eventuellt erbjuda någon chaufför fortsatt anställning men de flesta kan komma att gå över till den nye entreprenören tror han.
Ny entreprenör som ska köra i Lessebo blir Vimmerby-baserade Nilsbuss. Vid upphandlingen ställdes krav på dubbeldäckare, både här och i andra kommuner i länet.
– Ja, det blir dubbeldäckare på en del turer där vi behöver större kapacitet, som vid arbetspendling mellan Lessebo och Växjö. I dag kör vi två bussar på vissa turer. Med dubbeldäckare räcker det ju med en buss, säger Clas Carlsson, trafikupphandlingschef på Länstrafiken Kronoberg.
Hur Länstrafikens nya bussar kommer att se ut är inte klart ännu. Just nu pågår framtagandet av en grafisk profil där de blå linjerna mot vit botten troligen kommer att försvinna. Utöver två nyare fordon är Dackebuss linje-bussar å sin sida till åren komna och kommer att skrotas eller säljas.Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära torsdag 23 oktober

Nyheter [Uppdaterad i dag 16:46]

 


TV: Skolmästerskap i naturbruk

Nyheter [I dag 15:28]

I dag höll Ingelstad naturbruksgymnasium sitt årliga skolmästerskap. Elever tävlade i grenar som plöjning, hästhoppning, djurvård och hundmästerskap. Vilka som vann kan du läsa i morgondagens tidning.

 


Få bönder upplever god lönsamhet

Sverige [Uppdaterad i dag 14:44]


Läs mer


Så här hanterar lasarettet ett ebolafall

Inblick [Uppdaterad i dag 06:23]

 

Idag berättar Smålandsposten om hur sjukvården rustar sig för eventuella ebolafall. Se TV-inslaget om hur Centrallasarettet i Växjö hanterar misstänkta ebola-fall.


TV: Smålandsposten Nära 22 oktober

Nyheter [Uppdaterad i går 16:33]

Länets smittskyddsläkare visar rummet dit eventuella ebolafall ska undersökas. Polisen berättar om den nu gripna mordmisstänkta mannen från Växjö. Fler nyheter och en lokal väderprognos får du i dagens Nära.

 


Lesseboredaktionen

Bruksgatan 4
360 50 Lessebo

Kontaktinformation Lesseboredaktionen
lessebo.red@smp.se
Telefon: 0478-481 40Kalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Lessebo senaste veckan


Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Upphandling av psykoterapi drar ut på tiden • Innovation camp med fokus på ungt företagande • Inblick: Sjukvården rustar för Ebola • Alvesta: Få sökande till Alvestas lucia • Kultur och nöje: Provocerande roligt om Förintelsen • Personligt: Anna Gilius fyller 40 år • Älmhult: Ehis och Anastasia kämpar för att få stanna i Sverige • Uppvidinge: Skolungdomar får filmkväll • Tingsryd: Elever bjöd på djurisk konsert • Krönikan: Sara Bäckmo: Med näsorna mot rymden

Sport

Fel sida publicerades

Ett tekniskt fel medförde att samma artiklar publicerades på sidan B15 och B16 i dagens Smålandsposten. Klicka på pdf:en här bredvid och läs rätt sportsida!

Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770645

Anna Fritzén
anna.fritzen@smp.se
Telefon: 0470-77 06 45


Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr