Kulturskolan kanske får flytta till nya lokaler

Lessebo 2009-04-20 | Uppdaterad 2009-04-29

Det är trångt för alla elever som går på Lessebo utbildningscenter och Kulturskolan. Nu finns tankar om att flytta kulturverksamheten till Folkets hus eller gamla posten.


När Kulturskolan ska använda salen får eleverna flytta undan möblerna och sedan får man flytta tillbaka dem igen för SFI-lektioner. På bilden bär Ahmed Abdelkader, Abdiaziz Osman, Gafur Shubuni och Rittipon Uthaiwattanapakdee bänkar.

Lokala politikern Margareta Löfström (m), rektor Pia Dahlberg och besökande riksdagskvinnan Willemo Carlsson (m) testade några av instrumenten och sjöng en trudelutt i rockbandens replokal på Kulturskolan.

Ett förslag från Framtidsberedningen är att Kulturskolan flyttar in i gamla postens lokaler bredvid biblioteket.


I Gula skolan i centrala Lessebo, bredvid Konsum, härbärgerar Lessebo utbildningscenter och Kulturskolan. Det är många elever som ska samsas på ett inte så stort utrymme. Små rum och kontor används till undervisningssalar och klassrum får möbleras om för olika verksamheter. Det är ett knivigt pussel att lägga för att få de olika verksamheterna att fungera och få plats. Till exempel ligger replokalen för rockbanden rakt under en lektionssal, vilket gör att båda lokalerna inte kan användas samtidigt på grund av ljudvolymen.
- Vi letar större lokaler och tittar på Folkets hus som ett alternativ, berättar rektor Pia Dahlberg.
Där finns både danssal, två scener och flera mindre grupprum. Med andra ord lokaler som är mycket passande för en verksamhet med musik, dans och sång.
Ett annat förslag på nya lokaler kommer från kommunens Framtidsberedning. Kommunpolitikern Margareta Löfström (m) vurmar för Kulturskolan och berättar att man i gruppen pratat om gamla posten som en lämplig lokal. Huset ligger bredvid biblioteket i Lessebo, ägs av Lessebo kommun och står helt tomt. Det är stora lokaler och om Kulturskolan får ett eget hus elimineras problemen med att en högljudd verksamhet kan störa andra i samma lokaler. Margareta berättar om idéer kring att binda samman byggandena med bibliotek, företagshälsan och gamla posten med en inbyggd vinterträdgård.
- Man kunde ha så att det gick att fika där. Tänk vad härligt! Vilken samlingspunkt det kunde bli.
Riksdagskvinnan Willemo Carlsson (m) som besökte Kulturskolan under gårdagen håller med om att kulturverksamheten höjer livskvalitén.
- Det är jätteviktigt att vi som beslutsfattare tar del av sådant här.
Hon konstaterar att inte alla kommuner har en Kulturskola och är imponerad av allt som barn och ungdomar har möjlighet att lära sig i Lessebo.Kommentarer

 • vinklad artikel

  Kan inte låta bli att fascineras över SMPs förmåga att vinkla artiklar. En hel artikel om vår fantastiska kulturskola, som bör höjas till skyarna!! Men vad gör en massa moderater i artikeln??? Sist jag kollade var det Socialdemokraterna som styrde Ära dem som äras bör!!!


 • Svar till Evis

  Om vi ska ära någon så är det väl knappast inte socialdemokraterna ute i Lessebo kommuns tätorter? snarare skämmas över, vart har du varit under dom senaste årens nyhetsrapporteringar, när dom senaste siffrorna för kommunen kommit...
  Rött är inget bra i Lessebo, det är ju t.om känt som ett "sossenäste" där inget händer om inte rätt personer vill det, ser hur det gick med Kostaaffären?

  Läs på Evis..


 • rött

  Sen moderaterna kom till makten i sverige har det knappast blivit bättre. Vi ska vara glada att det fortfarande är rött här i lessebo kommun!


 • Pensionerad

  Sedan jag blev äldre och fick mer tid för annat så kan jag konstatera att det faktiskt blivit bättre i Lessebo sedan det blev blått i riksdagen, rött var bra för Lessebo, men inte längre, så är det bara.


 • glöm inte

  Glöm inte att sätta dit ett vapenskåp med.


 • C

  sluta ta bort kommentarer och censurera, smp.huvudnyheter just nu

Smålandsposten Nära 20 november

Nyheter [I dag 17:03]

Växjöborna får vänja sig vid vägarbeten, Lilla Attsjön blir snart sjö igen och den politiska majoriteten i Tingsryd i gungning. Det är lite av innehållet i dagens sändning.

 


Så tycker Växjöborna om årets julvärd

Nyheter [I dag 12:17]

Med en dryg månad kvar till julafton har årets julvärd i SVT nu presenterats. Det blir komikern Henrik Dorsin. Smålandsposten Nära gick ut på stan i Växjö för att kolla vad folk tycker om årets julvärd.

 


TV: Powerplay den 19 november

Sport [Uppdaterad i dag 10:11]

Växjö Lakers och Modo bjöd på en hockeyklassiker i torsdagens SHL-match. Matchen var så bra att den blir veckans topp hos Daniel Enestubbe i Powerplay. Se dagens sändning där ni också möter Robin Söderquist efter sitt första SHL-mål.

 


Lesseboredaktionen

Bruksgatan 4
360 50 Lessebo

Kontaktinformation Lesseboredaktionen
lessebo.red@smp.se
Telefon: 0478-481 40Kalendern

Har ni haft föreningsmöte?

Klicka på länken nedan för att skicka in ett referat från föreningsmötet till oss. Vi är intresserade av att få del av dessa möten och en del av texterna kommer vi publicera i tidningen.

Mest läst på Lessebo senaste veckan


Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Ny platschef på Araby Park Arena • Kamp för att rädda lindarna i stan • Inblicksintervjun: Mikael Jeansson (S) • Älmhult: Detaljplan för ny förskola upphävs: "Vi får snabbt hitta nytt ställe" Alvesta: Uppskattad läxläsning med mellanmål • Lessebo: Teater med omvända roller Uppvidinge: Premiär för gubbträff • Tingsryd: Dammen vid Granömagasinet snabbare färdig än beräknat • Krönikan: Ann-Marie Linderås: Inget att skratta åt

Tjänstgörande webbredaktör

Har du hört någonting som vi borde skriva om?
Tipsa oss!

0470-770645

Anna Fritzén
anna.fritzen@smp.se
Telefon: 0470-77 06 45


Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr