debatt

Låt Emigrantinstitutet flytta till Göteborg

Lobbyn 2011-08-25 | Uppdaterad 2011-08-25

Varför ska en verksamhet fortsätta i en kommun och ett län som under tre år inte anslagit en enda krona, uppenbarligen i väntan på att ett ruinerat Emigrantinstitut ska nödgas ansluta sig till Kulturparken Småland, skriver Ulf Beijbom, Växjö.Det världsberömda varumärket Utvandrarnas hus har urholkas, skriver Ulf Beijbom.
Foto: Lena Gunnarsson


Något år efter den av omständigheterna framtvingade försäljningen av Utvandrarnas hus står det klart: Om Emigrantinstitutet (SEI) ska överleva eller åtminstone tillgängliggöra samlingarna på professionellt sätt bör det lämna Växjö. Varför ska verksamheten fortsätta i en kommun och ett län som under tre år inte anslagit en enda krona, uppenbarligen i väntan på att ett ruinerat SEI ska nödgas ansluta sig till Kulturparken Småland? Det finns faktiskt bättre alternativ än sotdöden i Växjö och ett sådant är Göteborg med dess emigrationshistoria, landsarkiv, forskartradition och Emigranternas hus.
Jag beundrar SEI:s chef Lars Hansson för hans förmåga att på minimal budget nå resultat som med fördel skulle kunna investeras i en expansivare kulturmiljö. Trots bidrag från Pro Suecia Foundation, Riksarkivet, Riksbanksfonden och andra som vill satsa på ett historietema med stark nutidsanknytning, måste konstateras att basverksamheterna förtvinar i brist på löpande anslag.
Några exempel: personalreduktionen gör att åtagandena enligt stiftelseurkunden inte längre kan uppfyllas, samlingarna förpuppas då accessioner inte kan finansieras eller fältarbeten utföras, det internationella kontaktnätet faller samman till förmån för andra aktörer och det världsberömda varumärket Utvandrarnas hus urholkas.
Enligt överenskommelse vid försäljningen skulle Kulturparken ansvara för SEI:s basutställningar och komplettera med egna. Tyvärr har utställningen ”Drömmen om Amerika” fått förfalla tekniskt som innehållsmässigt – inga som helst uppdateringar har gjorts. Målet tycks vara att torpedera emigranttemats synliggörande, påfallande mycket som påminner om institutet – vykort, souvenirer, bokhandel, ”emigrantkafé”, det internationella flaggspelet – har avlägsnats från receptionen, där besökaren måste undra vart SEI tagit vägen. För att inte tala om atriumhallen och andra lokaler, där konstverk och artefakter gallrats ut som om en ikonoklast varit i farten.
Till gagn för den inhyrda utställningen ”Jerusalem” har Axel Olssons utvandrarstaty spikats in i en låda och Mobergrummet gjorts svårtillgängligt.
Detta är följden av SEI:s degradering till undanskuffad hyresgäst i ett hus som kostat oändlig möda att utforma och där SEI nu ”byggs bort” för andra aktiviteter.
En för Kulturparken obehaglig konsekvens är att Utvandrarnas hus inte längre är någon turistmagnet, något som illustreras av vinterstiltjen mitt i juli. Nu bör konsekvensen tas av att ett internationellt erkänt koncept inte passar ett Växjö under nuvarande politiska ledning.
Samma rekommendation skulle säkert ha getts av institutets främste tillskyndare Vilhelm Moberg som alltid försökte ”stå det onda emot”.

ULF BEIJBOMLäsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 18 december

Nyheter [Uppdaterad i dag 16:47]

Nyheter från länet ser du i torsdagens nyhetssändning.

 


Smålandsposten sätter färg på julen

Nyheter [Uppdaterad i dag 17:02]

När rondellerna i Växjö blev utan julpynt ryckte Smålandsposten och vår inredare Erica Hörberg ut. De färgsprakande granarna i Linnérondellen föll förbipasserande i smaken.

 


TV: Han såg sin bil brinna

Växjö [Uppdaterad i dag 12:19]

Under natten till torsdagen har ett miljöhus och många bilar brunnit på Sommarvägen i Växjö. Abbas Mehdi väcktes av sin fru och från balkongen kunde de se när deras bil brann.

 


TV: Powerplay - med allt om allettan

Sport [Uppdaterad i går 16:01]

I julveckan drar allettan i gång. Troja och Tingsryd är favoriter enligt Daniel Enestubbe. "Det finns två vinnare, resten är losers", säger han i veckans Powerplay. Vi pratar även SHL-hockey och ni möter Växjö Vipers tränare Niklas Nordén inför omstarten i SSL-innebandyn.

 Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Brottsligheten sjunker kraftigt i Braås • Engelska lärs via äverntyrsspel • Omtyckt lärare lämnar tomrum Inblick: De senaste tusen åren med domkyrkan - i ord och bild • Uppvidinge: Fler reflexer delas ut i Uppvidinge • Älmhult: "Jag är så trött på att behöva kämpa" • Alvesta: Näringsministern besökte Alvestautbildning • Krönikan: Kent Axelsson: Nu tar det ny fart efter vilksenheten

Nyheter

Lucia från Växjö domkyrka

Smålandsposten sände direkt från Katedralskolans luciatåg i domkyrkan i Växjö på lördagen. Se sändningen i efterhand här.

 

Nyheter

Smålandsposten på Facebook


Nyheter

Ingen jul utan tomte och julgran

Smålandspostens tomte visar upp barnens teckningar och pratar med en julgransexpert!

 

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr