debatt

Låt Emigrantinstitutet flytta till Göteborg

Lobbyn 2011-08-25 | Uppdaterad 2011-08-25

Varför ska en verksamhet fortsätta i en kommun och ett län som under tre år inte anslagit en enda krona, uppenbarligen i väntan på att ett ruinerat Emigrantinstitut ska nödgas ansluta sig till Kulturparken Småland, skriver Ulf Beijbom, Växjö.Det världsberömda varumärket Utvandrarnas hus har urholkas, skriver Ulf Beijbom.
Foto: Lena Gunnarsson


Något år efter den av omständigheterna framtvingade försäljningen av Utvandrarnas hus står det klart: Om Emigrantinstitutet (SEI) ska överleva eller åtminstone tillgängliggöra samlingarna på professionellt sätt bör det lämna Växjö. Varför ska verksamheten fortsätta i en kommun och ett län som under tre år inte anslagit en enda krona, uppenbarligen i väntan på att ett ruinerat SEI ska nödgas ansluta sig till Kulturparken Småland? Det finns faktiskt bättre alternativ än sotdöden i Växjö och ett sådant är Göteborg med dess emigrationshistoria, landsarkiv, forskartradition och Emigranternas hus.
Jag beundrar SEI:s chef Lars Hansson för hans förmåga att på minimal budget nå resultat som med fördel skulle kunna investeras i en expansivare kulturmiljö. Trots bidrag från Pro Suecia Foundation, Riksarkivet, Riksbanksfonden och andra som vill satsa på ett historietema med stark nutidsanknytning, måste konstateras att basverksamheterna förtvinar i brist på löpande anslag.
Några exempel: personalreduktionen gör att åtagandena enligt stiftelseurkunden inte längre kan uppfyllas, samlingarna förpuppas då accessioner inte kan finansieras eller fältarbeten utföras, det internationella kontaktnätet faller samman till förmån för andra aktörer och det världsberömda varumärket Utvandrarnas hus urholkas.
Enligt överenskommelse vid försäljningen skulle Kulturparken ansvara för SEI:s basutställningar och komplettera med egna. Tyvärr har utställningen ”Drömmen om Amerika” fått förfalla tekniskt som innehållsmässigt – inga som helst uppdateringar har gjorts. Målet tycks vara att torpedera emigranttemats synliggörande, påfallande mycket som påminner om institutet – vykort, souvenirer, bokhandel, ”emigrantkafé”, det internationella flaggspelet – har avlägsnats från receptionen, där besökaren måste undra vart SEI tagit vägen. För att inte tala om atriumhallen och andra lokaler, där konstverk och artefakter gallrats ut som om en ikonoklast varit i farten.
Till gagn för den inhyrda utställningen ”Jerusalem” har Axel Olssons utvandrarstaty spikats in i en låda och Mobergrummet gjorts svårtillgängligt.
Detta är följden av SEI:s degradering till undanskuffad hyresgäst i ett hus som kostat oändlig möda att utforma och där SEI nu ”byggs bort” för andra aktiviteter.
En för Kulturparken obehaglig konsekvens är att Utvandrarnas hus inte längre är någon turistmagnet, något som illustreras av vinterstiltjen mitt i juli. Nu bör konsekvensen tas av att ett internationellt erkänt koncept inte passar ett Växjö under nuvarande politiska ledning.
Samma rekommendation skulle säkert ha getts av institutets främste tillskyndare Vilhelm Moberg som alltid försökte ”stå det onda emot”.

ULF BEIJBOMLäsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 19 september

Nyheter [Uppdaterad i dag 16:54]

Lokala nyheter från Smålandsposten Nära 19 september.

 


TV: Inga slumpmässigt utskruvade bultar

Nyheter [Uppdaterad i dag 17:20]

Polisen konstaterar nu att det verkligen rörde sig om ett sabotage av byggnadsställningarna på det nya kraftvärmeverket Sandvik 3 i Växjö. Händelsen har fått Veab att skärpa sina säkerhetsrutiner.

 


TV: Mikael Jeansson: "Jag har inte försökt påverka"

Nyheter [Uppdaterad i går 17:18]

Socialdemokraten och vice ordförande i kommunstyrelsen i Tingsryd Mikael Jeansson tipsade en närstående om att det fanns ett ledigt jobb inom Tingsryds kommun. Ett jobb som inte annonserades ut och som den närstående nu har.

 


TV: Bollkoll den 18 september

Sport [Uppdaterad i går 16:53]

Runt 7 500 biljetter har delats ut till fredagens viktiga match i superettan mellan Öster och Varberg. Hemmalaget jagar poäng i bottenstriden och tränaren Roberth Björknesjö gör tre ändringar i startelvan jämfört med 1–3-förlusten mot Syrianska. Ni får elvan och möter Andreas Wihlborg och Johan Andersson i veckans Bollkoll.

 Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: De representerar Kronoberg i riksdagen • Hundraårigt stensigill bevaras på frimurarhuset Alvesta: Grön flagg hissad för Pärlan i torsås by • Uppvidinge: Konsert ska ge pengar till flyktinghjälp Utrikeskrönika: Ola Wong Personligt: Företagsekonom och tangodansör fuller 70 • Kultur & Nöje: Filmfredag

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,0 Ghia Hgv -06
Silver met 14.600 mil 55.000 kr