Måste Emigrantinstitutet emigrera?

Lobbyn 2008-10-11 | Uppdaterad 2008-10-10

Varför följer inte politikerna demokratins regler och begränsar sig till att primärt anslå verksamhetsmedel och sekundärt inskrida sedan revisorerna eventuellt larmat om icke fullgjorda uppdrag?


FAKTA

I spelet kring Museiparken har alltför få ifrågasatt politikernas rätt att lägga sig i två kulturinstitutioners verksamheter och tvinga in dem i en ny ekonomisk och juridisk situation, skriver Ulf Beijbom, Växjö.


Jag syftar på agerandet mot Smålands museum och Svenska emigrantinstitutet, vilka i ultimativa vändningar uppmanats att jämte Kronobergsarkivet ingå i ett kommunalt kulturaktiebolag.
Idén kläcktes när de politiska partierna inför valet förband sig att verka för en sammanslagning av museet och institutet. Uppdraget att utreda formerna för sammanslagningen gick till Susann Johnsson som lagt fram två versioner för AB Kulturarv Södra Småland.
Den svåraste av utredningens många brister är frånvaron av en konsekvensanalys. Ändå accepteras den kritiklöst av uppdragsgivarna och blir underlag för kravet att museet och institutet, trots att de är stiftelser, ska ingå i ett av kommunen och landstinget ägt och styrt aktiebolag.
Debattinläggen i pressen bemöter politikersidan med tystnad. Sedan Emigrantinstitutets styrelse den 19 september tackat nej till bolaget dras kommunens och landstingets anslag jämte styrelserepresentation tillbaka. Det torde vara unikt för Sverige att kulturinstitutioner utsätts för påtryckningar av arten: svara ja eller bli utkastade!

Särskilt fatal är bristen på hänsyn till att Emigrantinstitutet är en enskild stiftelse med en ändamåls­paragraf som starkt skiljer sig från kulturbolagets regionala inriktning. Hur ska institutets nationella och internationella målsättning kunna hävda sig i ett bolag med fokus på Kronobergs län?
Hur kan man tro att tillsynsmyndigheten Kammarkollegiet ska acceptera att en stiftelse förvandlas till en Potemkinkuliss underordnad ett bolag med lekmannastyrelse? Tydligen bedöms det oblyga försöket att kringgå stiftelselagen som mer genomförbart för museet, vars verksamhet i stort sammanfaller med kulturbolagets.
I denna märkliga konstruktion med konserverade stiftelser som blindtarmar till ett bolag ska institutets ansvarsområde företrädas av en avdelningschef och det begränsade inflytandet från ett för de samverkande institutionerna gemensamt forskningsråd.

Den kompetens institutet har i sin nuvarande styrelse skjuts åt sidan och får samma symboliska status som stiftelsen. Också vid läsandet av den kompletterande och hemligstämplade utredning som landstinget beställt av revisionsfirman KPMG, står det klart att det långsiktiga målet är att institutet fusioneras med museet och mals ned i ett regionalhistoriskt cent­rum. Följden kommer att bli att omvärlden slutar uppfatta Emigrantinstitutet som en självständig institution.
Eftersom institutet inte kan sälja sig ens för cirka två miljoner kronor om året måste verksamheten omstruktureras. I oviss väntan på högre statsbidrag och fondmedel tvingas man sannolikt koncentrera sig till forskarservicen och stänga eller hyra ut utställningarna, detta trots att Utvandrarnas hus framstår som ett av Smålands starkaste turistiska varumärken.
En annan möjlighet är att sälja huset och flytta verksamheten till en samarbetspartner utanför Växjö. Tyvärr är läget så dramatiskt att vi tvingas räkna med att institutet avvecklas, varvid resultatet av 42 års arbete på bägge sidor Atlanten i möjligaste mån måste säkras.
ULF BEIJBOMKommentarer

 • Finansiering

  Fnns det inga alternativa finansiärer till Emigrantinstitutet än Växjö kommun och Landstinget Kronoberg? Den kommunala inkompetensen inom området kan eliminineras genom att utesluta politisk inblandning. Varför inte leta finansiärer utomlands eller genom att ombilda till privat stiftelse?


 • Naturlig konsekvens

  I detta speciella fall så anser jag det viktigt att se på frågan runt Emigraninstitutet ur två synvinklar. Politikerna från kommun och landsting har inte spelat ärligt. De vill införliva Emigrantinstitutet i någon form av lokalt museum, utan minsta ansats till att förstå de värden som finns i institutet. För detta ändamål beställer de något som de kallar utredning, de väljer en perosn som aldrig sysslat med området tidigare och får precis det de beställt, utan minsta antydan till ifrågasättande. När det dyker upp något som talar mot vad politikerna vill, så hemligstämplas den rapporten. Konstigt, vad kan vara underlag till ett sådant beslut.

  Det andra är att Emigrantinstitutet inte till fullo följt med sin tid. Forskning och informationsspridning rörande emigration ser inte ut som förr, det blåser nya vindar och här behövs det nya satsningar. Dessa satsningar kan göras utan ett specifikt hus, de kan kanske göras med hjälp av de som kan de tekniska förutsättningarna.

  Med detta sagt så tror jag personligen att en satsning på ny teknik, med nya ideer, är det sommåste till. Om det kan ske i Växjö, med den njugga inställning som visats vet jag inte, kanske är en flytt nödvändig.


 • utpressningsliknande maktpolitik

  oavsett vad man tycker i sakfrågan så har beijbom en poäng. kommun och landsting skall inte utnyttja sin roll att anslå verksamhetsmedel till att på ett utpressningsliknande sätt driva maktfrågor. det får man göra på annat sätt i vanlig demokratisk ordning. bo frank ansluter sig till sarah palins meteoder i sitt utnyttjande av makten för att driva en annan agenda...


 • Oberoende

  Det verkar som Emigrantinstitutet styrelse har fått precis som de vill, det verkar som det blir ett helt oberorende Utvandrarnas hus.

  Vad finns det då för dem att gnälla över?

  Som man bäddar får man ligga, men man borde kanske börja med att rätta munnen efter matsäcken.

  Det är inte så värst upplyftande att komma till dem i Växjö och se samma utställning som när man var där just efter det institutet en gång i tiden öppnade.

  Det verkar som styrelsen inte har förstått att tiden har sprungit ifrån dem. Förnyelse är viktig, även för museer och arkiv. Och institut.

  Statens arkiv borde kanske gå in och ta över? Det kanske eventuellt skulle innebära mindre prat och mera verkstad? Kommunen och landstinget verkar ha förlorat tålamodet. Och institutet är ju en angelägenhet för fler än kronobergarna.


 • Bara gnäll

  Så var det dags igen. Mera gnäll.

  Är det så svårt att fatta att verksamheten har gått i stå. Att tiden har runnit institutet förbi. Är det så konstigt att kommun och landsting vill ha lite valuta för sina pengar.

  Det är ju bara för styrelsen att driva verksamheten vidare med hjälp av de medel som finns till förfogande. Oberoende av vad kommun och landsting kan tänkas tycka. De har ju fått det precis som de vill, nu återstår att se om de lyckas ro skutan i land.

  Emigrantinstitutet är passé i sin nuvarande form. Tänk om den kvarvarande styrelsen kunde inse detta, Ulf Beijbom inklderad.


 • Sanslöst

  Det är lika vansinnigt att låta Emigrantinstitutet dö som att spränga samtliga statliga arkiv i luften och därmed radera alla dokument över landets historia. Emigrationen är en viktig del av vår historia.


 • Inget fel begånget

  Den nuvarande formen är konservverad av ändamålsparagrafen i stiftelseurkunden. Det kan vara bra under vissa omständigheter men katastrofalt om den är så formulerad att den inte kan följa med de krav tidsandan ställer. Den blir helt enkelt ett hinder för att utveckla verksamheten. Således, styrelsens uppgift är att följa ändamålsparagrafen ,inget annat.


 • trist

  Utan utveckling och näring dör allt. Trist att några få gubbar har så stort inflytande att de sätter stopp för detta, och trist att man inte vågar låta de nya tankarna få näring till en spännande utveckling av hela parken. Tänk vilken förnyelse det kan bli som gagnar inte minst emigranten.


 • Ny ledning??

  Med sådana samarbetspartners som JT-travel på
  Öland. så är det väl inte så konstigt att det
  hela går bakåt för sammanslutningen !!


 • Nä nu.....

  Vi är väldigt många, som har, har haft och kommer att ha släkt i USA. Betänk hur många tusen svenskar och nordbor,som emigrerade under förra sekelskiftet. Ska all denna fantastiska och verkligt nyttiga dokumentation tas bort ?? Varför slå undan benen på oss, vi som är involverade på ett och annat sätt i USA. ? George Bush också för den delen eftersom han ju har svenska anor. Vad säger han ?? Nä, nu blev jag grundligt ledsen, och hoppas att förnuftet kommer att segra . Annars skäms jag för er som inte vill att kommande släkten ska få vår historia. Hälsning från en mycket förundrad Kristina .


 • Rädda vårt kulturarv

  Här handlar det om att rädda vårt kulturarv till kommande generationer och då ter det sig ganska lättviktigt att några få individer tävlar om politisk makt.
  Emigrantinstitutet har en mycket stor uppgift att fylla och är mycket framgångsrik i sitt uppdrag.
  Därför måste det vara hela Sveriges uppgift att se till att de får medel att driva verksamheten vidare. Självklart ska pengarna komma från statens budget och inte vara beroende av någon eller ett par kommuner.huvudnyheter just nu

TV: Smålandsposten Nära 29/1

Nyheter [I dag 16:34]

Nu är det klart vem som tar över hotellet i Tingsryd. Hör reaktioner från länets politiker efter KD-ledarens avgång. Dessutom fler korta nyheter och lokalt väder där vi berättar om SMHI:s varning som utfärdats för fredagen.

 


TV: Han ska driva vidare hotellet

Nyheter [Uppdaterad i dag 16:46]

Hör rektorn för Academy of Music and Business om hans planer för hotellet i Tingsryd.

 


TV: Snart nyinflyttade

Nyheter [Uppdaterad i dag 13:31]

Familjen Bengtsson-Christoffersson i Alvesta går i väntans tider. Tomten på Spåningslandaområdet är köpt och nu väntar de på bygglov för sitt nya hus som ska vara inflyttningsklart i början av året.

 


TV: Enestubbe om SHL-kraven

Nyheter [Uppdaterad i dag 08:33]

Se veckans Powerplay. Vi pratar bland annat om det nya kraven för att spela SHL-hockey. Vår expert Daniel Enestubbe efterlyser en vettig diskussion.

 


TV: Smålandsposten Nära 28/1

Nyheter [I går 17:10]

Rånare som gripits i Alstermo, ansträngd ekonomi för hockeylaget Taif. Dessutom får du träffa nioåriga Ludwig Skoog som tagit upp kampen för skolskjuts samt Växjö Vipers forward och Växjö Lakers tränare.

 


Se reprisen av Färjestad–Växjö Lakers

Sport [Uppdaterad i går 23:02]

Växjö Lakers vann mötet med formstarka Färjestad i Löfbergs Arena. 28 sekunder in i förlängningen blev Robert Rosén Lakers matchhjälte genom att sätta 2-3-pucken. Du kan följa reprisen av direktrapporteringen här.

Live Blog Färjestad - Växjö LakersNyheter

Smålandsposten på Facebook


Växjö

TV: Jobbsök efter bluffen

Flera personer tog chansen att söka jobb via Smålandsposten. Det är efter den stora bluffhärvan i Växjö där 130 personer lurades på fasta anställningar som vi har gett de drabbade chansen att berätta vilka de är och vad de kan. Företag och arbetsgivare, här finns fyra personer som kan och vill jobba:
Joakim
Andreas
Thomas
Liber

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Senaste nytt på sporten

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.