Män motionerar mer – blir ändå fetare

Europa Artikeln publicerades

Män motionerar betydligt mer än kvinnor. Men dricker och röker mer, äter sämre, blir fetare och dör tidigare. Det är dags för europeiska statistikdagen.

Drygt hälften av alla brittiska män dricker alkohol varje vecka. Det är mest i hela EU. Snittet bland EU-länderna ligger på 38 procent för männen medan 23 procent av kvinnorna tar sig ett glas varje vecka.

Ur en hälsosynpunkt är det lika illa när det kommer till rökning, 24 procent av männen röker medan motsvarande siffra för kvinnor är 16 procent i snitt. Men skillnaderna mellan länderna är stora. Svenska män röker minst i hela EU, 10 procent.

Män äter också sämre, om frukt och grönsaker räknas till bra mat, även om skillnaderna är mindre. Däremot tränar män betydligt mer än kvinnorna, men det verkar inte hjälpa – fler män räknas som feta. Och även om kvinnorna är först ut med det mesta, flyttar hemifrån, börja arbeta, gifter sig, skaffar barn så lever de ändå fem och ett halvt år längre i snitt. Medellivslängden för kvinnor i EU var 2015 83,3 år och 77,9 för män.

Men vad gäller löner och karriär toppar som bekant männen. I snitt i hela EU tjänar kvinnor 16,3 procent mindre än männen. Största skillnaderna finns i Estland, 26,9 procent, följt av Tjeckien och Tyskland, minst i Italien, 5,5 procent, visar ett urval statistik från Statistiska centralbyrån och Eurostat som passar på och visar upp siffror på europeiska statistikdagen 20 oktober.

Olle Lindström/TT