Annons
Nyheter

Manar till försiktighet efter Faceapp-oron

Frågor har väckts om säkerheten kring den ryska appen Faceapp.
Enligt it-säkerhetsexperten Joakim von Braun är det bra att vara vaksam när man laddar ner nya appar.
Teknik (TT) • Publicerad 18 juli 2019
I takt med att Faceapp har blivit alltmer populär har också frågorna om appens användarvillkor blivit fler. Arkivbild.
I takt med att Faceapp har blivit alltmer populär har också frågorna om appens användarvillkor blivit fler. Arkivbild.Foto: Jenny Kane

Faceapp, som ändrar användarens ansiktsbilder, lanserades redan 2017. Men appen har på kort tid blivit populär igen, mycket tack vare ett filter som låter användarna få en bild av sitt äldre jag.

Men frågor och oro har väckts angående appens användarvillkor och om vad som egentligen händer med bilderna.

Annons

-Man ska vara aktsam med appar och datorprogram som kommer från länder som Ryssland och Kina, eftersom de har underrättelsetjänster som kartlägger människor i väst. Även om en app är helt okej i dag så finns det en risk att företaget framöver tvingas göra ändringar i appen som gör att de kommer åt mer information, säger Joakim von Braun.

"Inte lätt"

Många appar begär tillgång till en mängd information för att de ska gå att nyttja, till exempel användarens data och bilder.

-Man bör titta på villkoren för respektive app. En del appar får oerhört mycket tillgång och det är inte alltid man blir så glad när man kommer underfund med vad man gett tillstånd till. Men det är inte lätt att läsa användarvillkor, de är ofta 50 sidor långa och skrivna i versaler, säger Joakim von Braun, och fortsätter:

-I stället kan man söka igenom internet och läsa artiklar och recensioner om respektive app, då hittar man ofta information om appar och datorprogram som tar sig onödigt stora friheter.

Detaljerad information

Vid godkännande av en mobilapps användarvillkor ger man i många fall även företaget bakom appen tillstånd att sälja vidare personlig data till tredje part.

-De kan plocka upp väldigt detaljerad information om vad en person gör under dagarna och var den rör sig, säger Joakim von Braun.

Det är också bra att fundera en extra gång över vilka appar som får kameraåtkomst.

-I värsta fall kan man tänka sig att en app som kommer åt kameran fungerar som en slags trojansk häst, och utnyttjar kameran för att fotografera allt den ser.

Jenny Rydberg/TT

Fakta: Faceapp

Fakta: Faceapp

TT

Faceapp lanserades 2017 av det ryska företaget Wireless Lab.

Enligt företaget har appen över 80 miljoner användare över hela världen.

Frågetecken har väckts om vad som egentligen händer med den användarinformation appen har tillgång till.

I USA har senatorn Chuck Schumer uppmanat FBI att utreda om Faceapp kan utgöra en säkerhetsrisk.

Källa: Faceapp

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons