Annons
Nyheter

Många barn försvinner i asylprocessen

4 492. Så många barn har försvunnit i Sverige efter ett utvisningsbeslut sedan under de senaste fyra åren, rapporterar Dagens Nyheter. Det handlar både om ensamkommande och om barn i familjer.
Samhälle • Publicerad 18 mars 2018

Under årets första två månader försvann 223 barn, enligt siffror från Migrationsverket. Samma siffra för motsvarande period 2017 låg på 152 personer.

I dagsläget saknas nationella riktlinjer för hur barn som försvinner under asylprocessen ska behandlas.

Annons

I slutet av förra året publicerade Barnombudsmannen (BO) en rapport om ensamkommande barn som har försvunnit. När rapporten publicerades kom BO samtidigt med ett antal förslag om hur regeringen skulle kunna utarbeta riktlinjer för dessa fall. Förslagen handlar bland annat om att barnen ska eftersökas och hur man förebygger barnen försvinner.

– Inget av förslagen har utretts eller genomförts säger vikarierande barnombudsman Anna Karin Hildingson Boqvist till DN.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons