Annons
Nyheter

Många raketattacker runt om i landet

Raketattacker är ett stort problem när nyårshelgen närmar sig. Sju dagar i rad har anställda inom räddningstjänsten i Landskrona blivit beskjutna när de har ryckt ut på larm.
Inrikes • Publicerad 29 december 2017

– Det har hänt på flera håll, säger brandchef Eva Lövbom till SVT Helsingborg.

Runt om i landet har människor, djur, bussar och blåljuspersonal utsatts av fyrverkeribeskjutning sedan några dagar före julafton.

Annons

Under torsdagskvällen attackerade ungdomar utrustade med fyrverkeripjäser både polis och allmänheten i stadsdelen Årby i Eskilstuna.

– De skjuter rakt på husen. På varandra. På allt. De gör alla människor rädda. Ingen kan gå ut, säger en boende i området till Eskilstuna-Kuriren.

I Sandviken har ett tiotal äldre ungdomar, uppskattningsvis i 15–18 år, skjutit raketer mot fotgängare i veckan.

– Man siktade på folk med hundar och barnvagnar. Jag trodde inte att det var sant, säger Marie, som inte vågar förekomma med sitt riktiga namn, till Arbetarbladet.

Även i Landskrona har det varit stökigt. För några dagar sedan kastades en raket in på en skola, skriver SVT Helsingborg.

– När vi rycker ut ligger ungdomar i bakhåll och börjar skjuta fyrverkerier och kasta bangers på brandmännen och deras fordon, säger brandchef Eva Lövbom till SVT.

Efter det har beredskapen skruvas upp. Vid varje sådan utryckning kommer räddningstjänsten i Landskrona att ha polisbeskydd som ska säkra området.

I Stockholms län ringer telefonen för fullt hos polisen. De senaste dagarna har det ringt så mycket att polisen inte exakt kan uppskatta hur många attacker det rör sig om.

– Men det är massor som ringer och larmar om att ungdomsgäng skjuter raketer och smällare mot människor och fasader. Man är rädda för att bli träffad, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen till TT.

Oftast sker attackerna på centrumanläggningar och öppna platser och det är svårt för polisen att fånga personerna.

– De springer i väg när vi dyker upp och kommer tillbaka när vi åkt därifrån, säger Eva Nilsson.

Ronja Mårtensson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons