Mary Lou Ward: Att vara eller inte vara

Nyheter Artikeln publicerades

Den 14 juli 1894 gjorde André och hans besättning en testflygning från Göteborg, inför den kommande luftballongfärden till Nordpolen. Den västliga vinden förde dem till Varaslätten.

Slutet av krönikan föll tyvärr bort i måndagens tidning. Här publiceras krönikan i sin helhet.

Som alla vet gick det inte så bra för André. Men för att hedra Andrées minne döpte de två systrarna Alma och Alvida Jansson 1903 sitt nystartade café till Conditori Nordpolen.

Men var ligger Vara? Det är frågan. Fästmannen brukar säga att jag inte var med på geografilektionerna när jag gick i skolan. Jag var där, men mina tankar befann sig kanske någon annanstans.

En sak är säker. Vara gick mig spårlöst förbi. Kanske finns det en och annan läsare som också har missat Vara. Nu ger jag er en chans att åtgärda den bristen i er allmänbildning. För jag har varit i Vara!

André damp ner från himlen. Fästmannen och jag kom med bil. Lämnade ett vintrigt Hornaryd och kom till ett ännu vintrigare Vara. En tätort i Västergötland med omkring 4000 invånare.

På väg till hotellet passerade vi Blue Orange, byggnaden som är både stationshus och ett offentligt konstverk av Katharina Grosse . En spektakulär skapelse i knallblått från grund till nock med fem skulpturer på taket. Vi passerade också nämnda Conditori Nordpolen när vi körde genom det pittoreska centrumet. Tyvärr hade vi inte tid att smaka på några av bakverken som jag hade spanat in på bild.

Vi skulle på premiär! Amatörteaterföreningen ScenVara spelade min pjäs; Omtumlad. Spelplatsen var i en källare och det passade ju bra då handlingen utspelar sig i en tvättstuga.

Pjäsen hade urpremiär på Regionteatern och hette då Dear Dolly. Därefter bytte den namn till Omtumlad och spelades på Soppteatern på Stadsteatern i Stockholm i en kortare version.

Sedan har olika amatörteatrar spelat den i Växjö, Stockholm, Jönköping, Hässleholm, Uddevalla och på Åland.

Sex av åtta uppsättningar har jag sett och det har varit omtumlande och roliga upplevelser.

Tillbaka till Vara där premiärmiddagen gick av stapeln i Konserthusets restaurang. Imponerande med ett fint och välbesökt konserthus på en så liten ort. Det blev alltså inget besök på Conditori Nordpolen. Men när vi var hemma tinade vi upp några kanelbullar och värmde händerna på kaffemuggarna. Termometern visade på 6 grader. Inomhus. Nordpolen kändes nära.