Annons
Nyheter

Mats Falk delar med sig av sin livsvisdom i dokumentärfilm

Han valde läkaryrket framför musiken. Under 25 år arbetade Mats Falk som ensamläkare i Alstermo.
I filmen I huv?et på en gammal doktor som i kväll har premiär i Växjö, ger han sin syn på existensens villkor. Filmens musik har han själv komponerat.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2007
Om numera pensionerade läkaren Mats Falk handlar en film som premiärvisas i kväll i Växjö.Foto: Lillian Petrovski
Om numera pensionerade läkaren Mats Falk handlar en film som premiärvisas i kväll i Växjö.Foto: Lillian PetrovskiFoto: 

Bakgrunden till filmidén var en kurs i landstinget i slutet av 1990-talet som handlade om förändring genom dialog. En av deltagarna var psykologen Hans Ljungqvist som när han träffade Mats Falk fick idén till en dokumentärfilm. Han tog kontakt med Lars Nordblom som arbetar på universitetet och som också är fotograf. Under två års tid har de följt Mats Falk i hans liv.

Läkaren Mats Falk är numera Växjöbo och sedan ett par år pensionär.

Annons

Han växte upp i Lund och började spela piano när han var bara fem år gammal. Som nioåring började han spela cello och deltog flitigt i det musikaliska livet i Lund, spelade i orkesterföreningen, akademiska kapellet, domkyrkoensemblen och en rad kammarmusikgrupper.

Men Mats Falk valde den breda vägen i stället för att satsa på musiken.

Vändpunkt 1970 tog han sin läkarexamen och hade tänkt sig en forskarkarriär. Det blev i stället familj, ett vikariat som provinsialläkare i Vetlanda och senare läkartjänst i Alstermo, där han blev kvar i 25 år. En vändpunkt i livet, säger han.

- Jag greps av en oerhörd vördnad för det djupt mänskliga, att få en sådan insikt i mänskliga liv och att kunna hjälpa andra genom att vara sig själv.

Han ser tillbaka på åren som läkare med glädje, säger att han har haft världens bästa yrke. Mats Falk tycker att det är stora fördelar med att ha enläkarstationer eftersom det blir en kontinuitet i arbetet och en större patientkännedom.

Mats Falk är kritisk till utvecklingen inom sjukvården där det i dag är krav på att allt ska beläggas med prover och röntgen. Förr fanns en mycket större klinisk frihet där diagnos kunde ställas genom undersökning och genom att titta på patientens allmäntillstånd.

En annan förändring är att den etiska bedömningen har försvunnit i dag, tycker han.

- Förr tog man hand om alla patienter som kom under dagen, i dag svarar man att det inte finns några tider kvar.

Tid för musiken Trots ibland långa arbetsdagar har han ägnat tid åt musiken. Han har spelat cello, både som solist och i stråkkvartett, men han har också komponerat kammarmusik. Som tonsättare håller han fast vid den stora klassiska traditionen och tycker att musik ska bygga på melodi och skönhet. Mats Falk har skrivit musiken till den film som i kväll visas på stadsbiblioteket i Växjö och som även ska visas i Alstermo.

Filmen är en knapp halvtimma lång och en dogmadokumentär. Dogma filmas med handkamera i befintligt ljus och utan manus. I korta spontana monologer pratar Mats Falk om ett ämne som i en glidande skala övergår till djupare existentiella frågor.

Annons

Sjukdomsdrabbad - Filmen har ett budskap, den handlar om att livet är kort och dyrbart och att det är viktigt att gå vidare även om man drabbas av sjukdom.

För några år sedan drabbades Mats Falk av Parkinsons sjukdom. Det bland annat inneburit att han inte längre kan spela cello som förr. Tenorsaxofonen har därför fått ersätta cellon, eftersom den inte lika mycket bygger på finmotorik.

- Dessutom tycker jag mycket om tenorsaxofonens sensuella heshet, säger Mats Falk som tycker att musiken har en magisk kraft som ger en oerhörd styrka.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons