Med havrekakor från Markaryd till Kulturnatten i Köpenhamn

MARKARYD Artikeln publicerades

I år var fokuset på Kulturnatten i Köpenhamn - Småland och fika. Och på plats i Köpenhamn var Markarydskaféet Gräddhyllan - som bakat 3500 havrekakor.

– Markaryd är en ganska dansk kommun, säger Rune Lindgren, ägare till kaféet Gräddhyllan till Expressen.

Markaryds kommunalråd, Bengt Gudmundsson (KD) stod i Markaryds kommuns tält mitt i storstadsvimlet, och beskrev läget som ”fullt ös”.

På plats var också Markarydskaféet Gräddhyllan och ägaren Rune Lindgren. De hade bakat 3500 havrekakor åt danskarna - som i princip gått åt.

Varje år besöker många danskar Markaryds kommun och Kulturnatten i Köpenhamn är ett viktigt sammanhang att sprida information om kommunen.

– Markaryd är den kommun i Sverige med högst andel danska ägare till fritidshus. Cirka 60 procent av alla fritidshus ägs av danskar. Om man då tänker en lång weekend är det 2000-2500 personer som kommer till vår kommun, som har 10 000 invånare, säger Bengt Gudmundsson till Expressen.

Rune Lindgren hymlar inte heller med att det är ett bra tillfälle att marknadsföra sig på.

– Vi hade 32 000 besökare förra året. Framför allt är det på sommaren, men också lite på vintern. Nu nästa vecka är det höstlov för danskarna. Då hoppas jag någon lockas titta in hos oss.

I år var cirka 8000 - 10 000 personer på plats - för att bland annat få information om Markaryd, rapporterar Expressen.