Annons
Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

En anhållen för misshandel på Öland, dramatisk polisjakt i Kristianstad och två döda i norsk helikopterolycka. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.
Publicerad 18 februari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar

Polisen har i natt anhållit en man misstänkt för misshandel. Polisen vill inte gå med så många uppgifter då det rör sig om en känsligt ärende.

Annons

– Det jag kan säga är att det skett på en mindre ort i Mörbylånga kommun. Han blev gripen under söndagskvällen och anhållen på denna sidan midnatt, säger Christer Karlsson, inre befäl på polisen i Kalmar.

Misshandeln ska ha skett i parets bostad.

Strax efter klockan två i natt kom ett larm om en brand på E22 på höjd med Bergkvara. Trafikverket gick ut och varnade resenärerna för vad som uppgavs vara en omfattande brand.

Men när räddningstjänsten kom fram visade det sig vara en soptunnebrand på Gummebovägen, en avtagsväg på E22.

– Det var inte så dramatiskt som det lät först. Vi har varit på platsen och släckt den. Enheten är på väg hem nu, sa Magnus Andersson på räddningstjänsten vid 02:50.

Trafikverket släppte snabbt varningen igen.

En bil har kolliderat med ett vildsvin på väg 125 mellan Alsterbro och Knivingaryd. Larmet kom in till SOS vid 04:26.– Det var inga direkta personskador, men bilen kommer att få bärgas från platsen. Person hade kommit ut från fordonet och väntade på oss, säger Magnus Andersson på räddningstjänsten.

Kronoberg

Polisen har frihetsberövat två personer i Tingsryd efter att man hittat misstänkt stöldgods. Polisen arbetar nu med att hitta eventuella offer då man hittills inte kunnat knyta godsen till några inbrott i området.

Sverige

Annons

Efter en dramatisk jakt kunde Kristianstadspolisen gripa en beväpnad tjuv.

Larmet om inbrott på Charlottsborgs camping kom mitt i natten till måndagen. När polisen anlände försökte gärningsmannen fly i en bil.

– Vi gjorde ett efterföljande som slutade med prejning. Personen försökte då springa från platsen men vi kom ikapp honom och kunde göra ett gripande, säger Peter Frostlund, inre befäl på polisen, till Kristianstadsbladet.

Ett föremål mannen kastat ifrån sig visade sig vara ett vapen.

– Vi anträffade en skarpladdad pistol. Så han är misstänkt för inbrott, grovt vapenbrott och diverse trafikbrott, säger Peter Frostlund.

En ung man försökte antända någon form av laddning, eventuellt en fyrverkeripjäs, vid det tidigare attentatsdrabbade Rättscentrum i Malmö. Mannen har under natten anhållits.

I samband med att han greps på söndagskvällen förklarade polisen att inringare tyckt att ynglingen uppträtt mystiskt.

– Den här mannen som kontrollerades anträffades med någon mindre fyrverkeripjäs. Personal från nationella bombgruppen har kontrollerat det, sade polisens presstalesperson Calle Persson.

Sedan han förhörts meddelar polisen att det handlar om en 18-åring, och att han misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse. "Brottsrubriceringen kan dock ändras då man gjort analys av den laddning som mannen försökt antända", heter det.

2014 utsattes Rättscentrum för ett attentat då en kraftig sprängladdning detonerade vid byggnaden. I det relativt nybyggda komplexet vid kanalen i centrala Malmö finns bland annat polis, åklagare, Ekobrottsmyndigheten och tingsrätt.

Annons

Världen

En kvinna och en man omkom när en helikopter störtade i norska fjällen.

– Helikoptern har hittats havererad på en fjällsida på Røldalsfjället klockan 03.08, säger räddningsledaren Johan Mannsåker vid räddningscentralen i Sydnorge.

Vraket siktades från luften med en annan helikopter. Fjällräddare kallades in för att försöka att ta sig till platsen, som beskrivs som svårtillgänglig.

Helikoptern, som är av typen Robinson 44, var på väg från Røldals skidcenter till Karmøy norr om Stavanger när olyckan inträffade.

– Det var vänner och familj till de två ombord som kontaktade polisen, säger Mannsåker.

Brandmän kämpar mot omkring 50 bränder i Kantabrien i norra Spanien.

"Under dagen har vi räknat till 50 bränder, och 760 personer från olika förvaltningar jobbar med att släcka dem", står det i ett uttalande från det regionala styret.

De flesta bränderna utbröt i torsdags i det bergiga området. Än har varken byggnader, infrastruktur eller människor har kommit till skada. En del av bränderna misstänks vara anlagda, och två personer har gripits.

Politiska partier och parlamentsledamöter har hackats i Australien, bara veckor innan det är dags för val.

Annons

– Våra cyberexperter tror att en sofistikerad statlig aktör är ansvarig för den här illvilliga aktiviteten, säger premiärminister Scott Morrison.

Enligt honom har landets säkerhetsmyndigheter agerat mot hotet och säkrar systemen. Nyligen tvingades man byta koder inom bland annat regeringen efter en säkerhetsincident i parlamentets nätverk.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons