Annons
Nyheter

Klass 1-varning för västra Kronoberg

Kraftigt snöfall slog ut stora delar av Stockholmstrafiken.
På onsdagen väntas stora snömängder i Västsverige och i norr – och SMHI har utfärdat många varningar.
Väder • Publicerad 21 november 2017

Snön började falla över Stockholm redan under natten till tisdagen och det slog hårt mot morgonpendlarna. SL stoppade busstrafiken i Stockholms innerstad på grund av blixthalka och tågen drabbades av förseningar.

Under morgonen rapporterades också ett 20-tal trafikolyckor till Stockholmspolisen från olika delar av länet. Ingen ska dock ha skadats allvarligt.

Annons

– Nu har det definitivt lugnat ner sig, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Åtminstone i östra Sverige. Nu ser det i stället ut som att västkusten kommer att drabbas.

Ett nytt nederbördsområde är på väg från de brittiska öarna och väntas nå södra Sverige inom det närmaste dygnet. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall för Bohuslän, Västra Götaland, Värmland, Örebro, Jönköping och västra Kronoberg.

– Det kan röra sig om större mängder på sina håll, säger Marcus Sjöstedt.

– Inledningsvis blir det snöfall på flera platser i södra Sverige och det följs sedan av mildare luft. Då blir det regn när temperaturen stiger över på plussidan.

Ovädret spås sedan röra sig norrut under onsdagen.

Klass 1-varningar är också utfärdade för Jämtlands- och Lapplandsfjällen. I Gielas, nära norska gränsen, uppmättes i måndags säsongens hittills kallaste temperatur – 30,3 minusgrader.

Längs med Norrlandskusten, från Västernorrland upp till finska gränsen, finns risk för stora snömängder i kombination med hårda vindar.

– Då kan det bli drivbildning och nedsatt sikt. Det kan bli stökigt väder, säger Marcus Sjöstedt.

Stockholm verkar också bara slippa undan snön ett litet tag. I morgon kan ett nederbördsområde dra in vid lunchtid, antingen i form av snö eller regn.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons