Minst nio döda när bil mejade ner fotgängare

Kanada Artikeln publicerades

Minst nio människor dödades när en vit skåpbil mejade ner ett antal fotgängare i Toronto i Kanada på måndagen. Enligt polischefen Peter Yuen är minst 16 människor skadade.

Polisen har gripit den misstänkte föraren.

Vittnesuppgifter gör gällande att skåpbilen tycktes köra på människor medvetet längs med en sträcka på ungefär en och en halv kilometer, vid en korsning i norra Toronto vid 13.30-tiden lokal tid.

Torontopolisen säger till Toronto Star att de inte känner till orsak eller eventuellt motiv till händelsen.

Kanadas säkerhets- och beredskapsminister Ralph Goodale beskriver det hela som en "väldigt allvarlig händelse". Han säger att saken kommer att hanteras av Torontopolisen i första hand och att han i nuläget inte har någon information som skulle kunna föranleda en höjd nationell säkerhetsnivå i Kanada.

Gatan har spärrats av och kollektivtrafiken i området står still.

Fakta

Attacker med fordon

Oktober 2017: En man kör in med en hyrd pickup in på en cykelbana på södra Manhattan i New York. Sex personer avlider av sina skador. Gärningsmannen skottskadas av polis och grips.

Augusti 2017: En skåpbil kör nerför Las Ramblas i Barcelona och dödar mint 13 människor. Fyra män grips efter attacken, som terrorrörelsen IS tar på sig. Åtta timmar senare kör en bil på människor på strandpromenaden i Cambrils, söder om Barcelona. Flera personer skadas och en kvinna avlider. Fem misstänkta skjuts ihjäl av polis. En av dem tros vara den som kört bilen i Barcelona.

April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas.

Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med en bil på Westminster bridge för att sedan knivhugga en polis vid det parlamentsbyggnaden. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.

December 2016: Tolv människor dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av polis i Italien.

Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.

Visa mer...