Annons
Nyheter

Misshandlat tiggerioffer fick missfall

De lockades från Bulgarien till Sverige för att få lön för tiggeri eller arbete.
Pengarna misstänks sju landsmän ha stoppat i egen ficka och om tiggarna inte skötte sig kunde de bli slagna. En gravid kvinna ska ha misshandlats så svårt att hon drabbades av två missfall.
Brott • Publicerad 25 september 2018
Polisens bild från ett av lägren utanför småländska Hovmantorp där flera av tiggerioffren ska ha bott.
Polisens bild från ett av lägren utanför småländska Hovmantorp där flera av tiggerioffren ska ha bott.Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

En efter en ställer sig tiggarna i en kö ute i den småländska skogen. I skymningen har det blivit dags för tiggarna att lämna över sina ihopsamlade pengar till sin bulgariske landsman.

– Varför ska jag ta deras pengar, var och en tigger för sig, säger en 42-årig man i ett förhör när han får se en av polisens spaningsbilder.

Annons

Han är en av sju bulgariska män som i dag tar plats i Lunds tingsrätt när rättegången i Sveriges största människohandelsåtal gällande tiggeri startar. Ligan består av en 60-årig man, hans tre söner och två av hans barnbarn samt en bekant till familjen. En 76-årig svensk man är åtalad misstänkt för medhjälp till människohandel. Alla åtalade nekar till brott.

Polisens spaning, som pågick från maj 2017 till tillslaget i början av december samma år, visar att de åtalade själva inte har tiggt i Sverige. Via avlyssnade samtal mellan de åtalade framkommer det att tiggarna – som de kallar "folket" – ska ha instruerats vad de ska säga om polisen frågar vem som är chef.

– Det är viktigt att folket säger att de inte arbetar för mig, säger en av de åtalade.

I den runt 3 000 sidor långa förundersökningen målas det upp en bild att ligan kan ha kontrollerat minst 40 människor genom att exempelvis skuldsätta offren när de gått på toa eller somnat på sin plats. 13 brottsoffer ingår i åtalet och de ska höras via videolänk från bulgarisk domstol under den 28 dagar långa rättegången.

En 22-årig man åtalas även misstänkt för att ha misshandlat två av tiggarna. En gravid kvinna ska ha drabbats av missfall två gånger – ena gången var hon gravid i fjärde månaden – av hans misshandel.

– Det stämmer inte, säger han om misshandelsanklagelsen.

Runt två miljoner kronor misstänks ha förts ut från Sverige under knappt två års tid. En del av pengarna tros ha gått till renoveringar av gärningsmännens bostäder hemma i Bulgarien, enligt åtalet. Utredningen visar att offren själva bor i nedgångna hus utan rinnande vatten och där behoven får uträttas i skjul på gården.

– Det blev färg över, så jag har målat invändigt, kaklet ska sättas upp i morgon. Vi ska ta in vatten och montera tvättfat, säger 42-åringen i ett avlyssnat telefonsamtal till sin medåtalade son.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons