Annons
Nyheter

Misstänkt ebolafall – akutavdelning stängd

Lasarettet i Enköping har stängt sin akutavdelning efter ett misstänkt fall av ebola. Patienten är isolerad och personal som träffat patienten har tagits omhand.
Medicin (TT) • Publicerad 4 januari 2019
En av infarterna till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.
En av infarterna till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personen vårdas på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, uppger Region Uppsala i ett pressmeddelande.

– Patienten kom in till lasarettet under förmiddagen. Den ska då haft blodiga kräkningar, vilket kan vara ett symptom på ebolasmitta, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Region Uppsala, till unt.se.

Annons

– Patienten ska ha kommit hem från en resa i bland annat Burundi för tre veckor sen, men ska så vitt vi vet inte ha besökt områden där det finns aktiv ebolasmitta.

Enligt Region Uppsala väntas provsvar senare under fredagen.

"Provsvar kommer troligen någon gång ikväll. Ännu är det bara fråga om en misstanke, även andra sjukdomar är fullt möjliga", framgår det av pressmeddelandet.

Stig Norling befinner sig på akutmottagningen i Enköping som patient och vittnar om att ingen får lämna den, och heller inte komma in.

– Varken personal eller patienter får gå härifrån. Nu är det bara att vänta och försöka vara tålig. Men det är lite kaotiskt och de som ska in på akuten får ju också stanna utanför. Och allting känns ju obehagligt med tanke på hur ebola smittar, säger han till TT.

Ebola klassas som en samhällsfarlig sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. I och med detta kan sjukvården ta till särskilda åtgärder, som att hålla patienter med misstänkt smitta i karantän, eller spärra av vissa områden för att hindra spridning.

Det finns inget godkänt läkemedel mot ebola. Patienter som kommer under vård kan dock få sina symptom lindrade.

Sveriges enda enhet för högrisksmitta finns på Linköpings universitetssjukhus. Där har man ännu inte fått in någon förfrågan om att ta emot patienten med den misstänkta smittan. Men om provsvaren skulle visa att patienten har ebola kommer han eller hon med största sannolikhet transporteras dit.

– Hittills är det så det har fungerat i fall av den här typen eftersom kompetensen och kunskapen om hur det här smittar inte finns på särskilt många andra ställen. I Linköping finns Sveriges kompetenscentrum för den här sortens smittor, säger Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare på region Östergötland, till TT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons