Tre begärs häktade i pedofilhärva

Brott Artikeln publicerades
Tillslaget mot de misstänkta männen har förberetts i flera veckor och nu pågår husrannsakningar för att säkra bevis. Arkivbild.
Foto:Noella Johansson/TT
Tillslaget mot de misstänkta männen har förberetts i flera veckor och nu pågår husrannsakningar för att säkra bevis. Arkivbild.

Tre personer har begärts häktade, misstänkta för inblandning i ett misstänkt pedofilnätverk i Sverige.

Polisen grep i går flera män efter ett stort tillslag. Tre av de misstänkta männen är dömda eller har varit misstänkta för sexualbrott mot barn tidigare.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att de tre som begärts häktade är på sannolika skäl misstänkta för grovt barnpornografibrott. En person är även på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

Totalt åtta personer är frihetsberövade, varav tre är begärda häktade. Ytterligare personer kan komma att begäras häktade under dagen. Av de åtta är sju anhållna, medan en person är tagen till förhör.

Utredningen har bedrivits under en längre tid. Till att börja med var endast en person misstänkt för våldtäkt mot barn i ärendet, skriver Åklagarmyndigheten.

"Ytterligare misstänkta har sedan identifierats då de har använt sig av en teletjänst som de har ringt in till. Där har synnerligen grova sexuella övergrepp och grova våldsbrott mot barn diskuterats", säger kammaråklagare Reena Devgun vid Internationella åklagarkammaren Stockholm, enligt pressmeddelandet.

Utredningsarbetet på polisens Nationella operativa avdelning (Noa) har pågått sedan i höstas, efter ett tips om en av de nu misstänkta männen som tidigare varit föremål för en nedlagd utredning om våldtäkt mot barn.

Genom spaningsinsatser och telefonavlyssning har polisen kunnat kartlägga ett större nätverk av män i åldrarna 50–70 år, enligt DN. Tillslagen har planerats i flera veckor.

En av de misstänkta har tidigare dömts bland annat för grova sexuella övergrepp mot pojkar. Han skrevs ut från rättspsykiatrisk vård 2015.

Aftonbladet rapporterar att männen på telefon diskuterat möjligheten att skaffa ett ljudisolerat ställe där de skulle kunna hålla barn fångna. De har då tänkt sig ett flyktingbarn eftersom, har de sagt, uppmärksamheten kring ett sådant försvinnande inte skulle bli lika stort.

Häktningsförhandlingarna hålls i Södertörns tingsrätt med början klockan 13 i dag.