Annons
Nyheter

Misstänkt kemvapenattack i syriska östra Ghouta

Trots FN-resolutionen om 30 dagars vapenvila fortsätter flygbombningarna över östra Ghouta i Syrien. Dessutom uppges dödliga gatustrider äga rum i området.
Sent på kvällen kom uppgifter om en misstänkt kemvapenattack i den rebellkontrollerade enklaven.
Syrien • Publicerad 25 februari 2018 • Uppdaterad 26 februari 2018
Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll på söndagen ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll på söndagen ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin.Foto: Tobias Schwarz

Söndagens flygräder riktades främst mot utkanten av Douma, den största staden i östra Ghouta. Minst 14 civila, tre av dem barn, dödades i söndagens attacker, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Ett barn dog och ytterligare 13 människor fick andningssvårigheter efter en misstänkt attack med kemiska stridsmedel, rapporterar SOHR enligt AFP.

Annons

Läkaren Mohamad Katoub från Syrian American medical society berättar för BBC att han talat med läkare som behandlade de skadade och att symtomen tyder på att de har utsatts för klorgas.

Rysslands försvarsdepartement anklagade rebeller för att förbereda en "provokation med giftiga substanser", i syfte att anklaga regimen för att använda kemvapen. I uttalandet från Moskva heter det också att situationen i östra Ghouta fortsätter att förvärras.

USA rapporterade nyligen att minst sex attacker med klorgas rapporterats i rebellkontrollerade områden i Syrien sedan i januari i år, och många har skadats. Syriens regering förnekar att kemiska vapen används.

SOHR:s chef Rami Abdel Rahman säger enligt AFP att det verkade vara färre flyganfall under söndagen, men att striderna på marken intensifierades. Minst 13 regimsoldater och sex medlemmar ur rebellgruppen Jaish al-islam miste under söndagen livet i de våldsamma sammandrabbningarna. Striderna böljade i de sydliga utkanterna av östra Ghouta, som beskrivs som en frontlinje som regimstyrkorna vill använda för sin offensiv.

Medlemmar ur frivilligkåren Vita hjälmarna hjälper skadade efter fler luftanfall mot östra Ghouta på lördagen.
Medlemmar ur frivilligkåren Vita hjälmarna hjälper skadade efter fler luftanfall mot östra Ghouta på lördagen.Foto: Vita hjälmarna/AP/TT

Enligt Syriens allierade Iran handlar insatserna i östra Ghouta om operationer mot "terrorister" – något som i FN-resolutionen undantas från vapenvilan. Iran och Syrien kommer att respektera vapenvilan, med undantag för områden i Damaskus förorter som hålls av just "terrorister", säger stabschefen för Irans militär, general Mohammad Baqeri, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi kommer att hålla fast vid resolutionen om vapenvila. Syrien kommer också att följa den. Delar av Damaskus förorter, som hålls av terrorister, innefattas inte av vapenvilan och upprensningarna där kommer att fortsätta, säger Baqeri enligt den iranska nyhetsbyrån Tasnim.

I FN-resolutionen står att vapenvilan ska gälla i hela Syrien, inte enbart den rebellstyrda enklaven östra Ghouta, men med undantag för insatser mot IS och al-Qaida och grupper med koppling till de två terrorrörelserna. Det sistnämnda lämnar utrymme för en tolkningsdiskussion.

Turkiets biträdande premiärminister Bekir Bozdag säger samtidigt att FN-resolutionen inte påverkar Turkiets pågående offensiv mot kurdisk milis i Afrin i norra Syrien, rapporterar Reuters.

Uttalandena är sannolikt en besvikelse för resolutionens författare Sverige och Kuwait, som hoppades få hjälpsändningar och medicinsk hjälp till de drabbade i främst Damaskusförorterna.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll på söndagen ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin för att diskutera hur vapenvilan i Syrien ska verkställas. De enades bland annat om att i högre grad utbyta information med varandra, enligt ett uttalande från Kreml. De tyska och franska ledarna ska också ha manat Putin att sätta maximal press på den syriska regimen för att få ett slut på flygräderna över och striderna i östra Ghouta. Ryssland, liksom Iran, står på Assadregimens sida i kriget.

Annons

FN-resolutionen specificerar inte exakt när vapenvilan ska träda i kraft, det står enbart att det ska ske "utan dröjsmål".

FN:s generalsekreterare António Guterres, som har beskrivit situationen i östra Ghouta som "helvetet på jorden", säger att vapenvilan "omedelbart" måste inledas. Han påminner båda sidor att de har en "absolut skyldighet" att skydda civila, och tillägger att "ansträngningarna att bekämpa terrorism inte överstiger den skyldigheten."

Den senaste veckan har fler än 500 civila, bland dem 130 barn, dödats av bomber mot östra Ghouta, enligt SOHR:s sammanräkning.

Tina Magnergård Bjers/TT
Pontus Ahlkvist/TT
Tove Eriksson/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons