Annons
Nyheter

MSB: Omöjligt att förbjuda eldfängda arbeten

Du får inte grilla, men det är helt okej att köra gnistbildande godståg, svetsa och använda maskiner i skogen. Det saknas lagstöd för att förbjuda annat än eldning, enligt MSB.
Sverige • Publicerad 27 juli 2018

Sedan i onsdags rekommenderar MSB länsstyrelserna att införa totalt eldningsförbud i alla län. De flesta har också gjort det - ingen får elda eller grilla, ens på sin egen tomt.

Men kanske kan en och annan undra varför annat som kan orsaka bränder inte förbjuds.

Annons

Den stora skogsbranden i Västmanland orsakades av en skogsmaskin som arbetade med markbearbetning. Sedan dess har visserligen skogsbranschen tagit fram strikta regler för både riskbedömning och åtgärder i skogen, men skogsbruk innebär fortfarande risker. Stora, tunga godståg kan också ge gnistor vid bromsning, eller om ett hjul låser sig, och arbeten som svetsning och markarbearbetning kan ge gnistor som kan tända fyr när det är så extremt torrt.

Frågan är om det är möjligt att förbjuda även annat som kan orsaka brand. Nej, svarar MSB:s jurist Torkel Schlegel. Det finns inget lagstöd för ett utvidgat förbud, förklarar han.

– Lagen om skydd mot olyckor innebär att länsstyrelser och kommuner har fått ett bemyndigande att införa förbud mot "eldning och liknande förebyggande åtgärder". Det finns också en straffbestämmelse för den som bryter mot förbudet, berättar han.

Att utvidga detta till att gälla också annat som kan orsaka bränder skulle leda för långt, konstaterar han. Att glida på det skulle innebära allvarliga brott mot det som på juristspråk kallas legalitetsprincipen, det vill säga att straffbestämmelser måste ha ett tydligt lagstöd, förklarar han.

– Vi kan inte bara hitta på olika förbud, det är en viktig rättsprincip. Vi har tyckt att "liknande" är sådant som att till exempel bränna ogräs med gasolbrännare, men inte att exempelvis köra tunga godståg som kan ge gnistor, eller att köra skogsmaskiner som kan orsaka brand.

Fast just nu är läget så allvarligt att MSB egentligen skulle önska sig totalstopp för allt som kan orsaka bränder.

– Vi vill ju egentligen inte att man bedriver någon verksamhet som kan orsaka brand, men vi kan inte förbjuda det, säger Torkel Schlegel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons