Annons
Nyheter

Myndighetsflytt går upp i Arbetsdomstolen

När myndigheter sprids ut över landet förväntas anställda flytta med. Orimligt, tycker facket, som nu stämmer staten i Arbetsdomstolen.
Inrikes • Publicerad 5 oktober 2017

”Det är orimligt att anställda är arbetsskyldiga i en annan del av landet än där man har sin arbetsplats. De anställda ska erbjudas att flytta med till den nya orten, men bli uppsagda på grund av arbetsbrist om de väljer att inte följa med”, säger Lena Emanuelsson, förhandlingschef för offentlig sektor på Jusek, i en skriftlig kommentar.

Flytten av statliga myndigheter ut i landet blir nu en fråga som kommer att prövas i Arbetsdomstolen.
Flytten av statliga myndigheter ut i landet blir nu en fråga som kommer att prövas i Arbetsdomstolen.Foto: Claudio Bresciani / TT

Från statens sida anser man att anställda som inte vill flytta med sin arbetsplats ska säga upp sig själva, vilket i så fall medför sämre arbetslöshetsvillkor. Facket anser att arbetsskyldighet tydligt bör framgå i avtalet mellan myndigheten och den anställde.

Annons

Sammantaget handlar det om elva myndigheter med fler än 500 anställda som ska flyttas från Stockholm till andra orter. Det aktuella fallet rör dock endast sju anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen som flyttar till Karlstad den 1 december i år.

Den sista januari 2019 ska flytten av Myndigheten för ungdoms- och Civilsamhällesfrågor, MUCF, till Växjö vara klar. Utfallet i Arbetsdomstolen kommer sannolikt att påverka villkoren för flytten av den myndigheten.

– Vår linje är att arbetsplikten gäller vid myndigheten och är det så att man inte vill följa med måste man säga upp sig själv två månader före flytten, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF till Smålandsposten.

TT/Smålandsposten

Läs Smålandspostens tidigare artiklar om flytten av MUCF till Växjö:

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons