Populistparti besegrat i Nederländerna

Nederländerna Artikeln publicerades
Premiärministern och valvinnaren Mark Rutte. 5 bilder
Foto:Patrick Post
Premiärministern och valvinnaren Mark Rutte.

Geert Wilders populistiska Frihetspartiet gick framåt i det nederländska valet, men fick erkänna sig besegrat.

Premiärminister Mark Ruttes parti blev störst igen.

– Nederländerna sade stopp till fel sorts populism, sade han i segertalet.

När över hälften av rösterna var räknade väntades Ruttes Folkpartiet (VVD) få 32 av de 150 platserna i parlamentet, vilket är 9 färre än i valet 2012. Men Rutte ville inte fokusera på de förlorade platserna när han firade på scen framför jublande anhängare.

– Det verkar som att VVD blir det största partiet i Nederländerna för tredje gången i rad. I dag kommer vi att fira, sade Rutte.

I förhandsdiskussionen spåddes Geert Wilders och det EU- och islamfientliga Frihetspartiet (PVV) i flera opinionsundersökningar ha chansen att bli största parti i Nederländerna. Partiet ser ut att gå framåt till 19 mandat, långt från att bli största parti.

Geert Wilders erkände sig på natten besegrad av Rutte och hans Folkpartiet, men ville lyfta fram att partiet ändå tagit flera mandat sedan förra valet.

– Det blev en seger, men inte den vi hade hoppat på, sade han, och tillade att hans parti påverkat politiken mycket.

I sitt segertal riktade sig premiärministern tydligt till Wilders.

– Det här var en kväll då Nederländerna, efter Brexit och det amerikanska valet, sade stopp till fel sorts populism, sade Rutte, och fortsatte:

– Nu är det viktigt att ena landet de kommande veckorna och månaderna och att vi bildar en stabil regering för de kommande fyra åren.

Wilders säger att han gärna vill bli inbjuden till förhandlingar om samarbete med andra partier, även om de flesta redan har sagt blankt nej.

– Jag skulle vilja vara med i en regering med PVV, om det är möjligt. Men om det inte fungerar, så stöttar vi regeringen i frågor som är viktiga för oss, sade han.

Segraren Mark Rutte fick gratulationer från politiker över hela Europa. Vissa kunde inte hålla tillbaka sin lättnad över att ett populistiskt parti besegrats. Den franska utrikesministern Jean-Marc Ayrault twittrade en gratulation till holländarna för att ha "stoppat högerns framfart". Den tyske förbundskanslern Angela Merkels stabschef twittrade: "Nederländerna, oh, Nederländerna, ni är bäst! Grattis till ett strålande resultat!".

Valdeltagandet i Nederländerna, 81 procent, var det högsta på 30 år.

Fakta

Vallokalsundersökningen

Parti Mandat Ökning/Minskning

Folkpartiet (VVD) 31 -10

Frihetspartiet (PVV) 19 +4

Kristdemokraterna (CDA) 19 +6

Demokraterna 66 (D66) 19 +7

Miljöpartiet (GroenLinks) 16 +12

Socialistpartiet (SP) 14 -1

Socialdemokraterna (PvdA) 9 -29

Kristliga Unionen 6 +1

Partiet för Djuren (PvdD) 5 +3

Pensionärspartiet (50PLUS) 4 +2

Reformerta samhällspartiet (SGP) 3 +2

DENK 3 +3

Forum för Demokrati (FvD) 2 +2

Källa: telegraaf.nl

Visa mer...

Fakta

Valet i Nederländerna

Onsdagens val gäller samtliga 150 mandat i det nederländska parlamentets underhus. Platserna fördelas med partilistor i proportionella val utan spärrgräns, vilket traditionellt gjort det enkelt även för små partier att bli representerade. I det senaste valet, i september 2012, tog sig elva partier in i parlamentet.

Regeringen utgörs för tillfället av de två största partierna i valet 2012, liberala Folkpartiet (VVD) och socialdemokratiska Arbetarpartiet (PVDA). Premiärminister är VVD-ledaren Mark Rutte, som även ledde en minoritetsregering 2010–12, i allians med Kristdemokraterna (CDA) och med Geert Wilders och dennes invandrings-, islam- och EU-fientliga Frihetspartiet (PVV) som stödparti.

Visa mer...

Fakta

De fem stora

De fem största partierna, enligt vallokalsundersökningen.

* Folkpartiet (VVD) är ett liberalt, frihandels- och EU-vänligt parti under ledning av Mark Rutte (född 1967), som varit premiärminister sedan 2010. Har på sistone skärpt tonen mot invandrare som inte vill integreras.

* Frihetspartiet (PVV) är skarpt EU- och islamfientligt under ledning av Geert Wilders (född 1963). Samarbetar med bland andra franska Marine Le Pens Nationella fronten.

* Kristdemokraterna (CDA) leds av Sybrand Buma (född 1965) som fått partiet att växa igen efter ett katastrofval 2012. Klassiskt högerparti, som dock ogillar EU:s Ukraina-avtal.

* D66 är ett socialliberalt parti, starkt EU- och invandringsvänligt, under ledning av Alexander Pechtold (född 1965). Har vuxit stabilt på senare år.

* Groen Links är ett miljöparti med dragning åt vänster. Partiledaren Jesse Klaver (född 1986) har gjort succé i årets valkampanj.

Visa mer...