Annons
Nyheter

Nordmakedoniens namnbyte är klart

Nu har Makedonien officiellt tagit namnet Nordmakedonien, meddelar regeringen i ett uttalande.
Nordmakedonien (TT) • Publicerad 12 februari 2019 • Uppdaterad 13 februari 2019
Nu har Makedonien officiellt tagit namnet Nordmakedonien. Under dagen hölls en ceremoni framför regeringsbyggnaden i huvudstaden Skopje.
Nu har Makedonien officiellt tagit namnet Nordmakedonien. Under dagen hölls en ceremoni framför regeringsbyggnaden i huvudstaden Skopje.Foto: Dragan Perkovksi/AP/TT

Sedan 1991 har grannlandet Grekland motsatt sig dåvarande Makedoniens medlemskap i Nato och EU. Detta eftersom Makedonien också är namnet på en region i norra Grekland. Det har också funnits en oro för grannen ska göra anspråk på det grekiska området med samma namn.

Båda länderna har godkänt namnet Nordmakedonien. Nyligen gav Grekland som första land sitt medgivande till att grannlandet ska kunna bli Natomedlem.

Inom de närmaste dagarna ska FN informeras om namnbytet, enligt en talesperson för utrikesdepartementet, skriver nyhetsbyrån AFP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons