Nu heter han Bond, James Bond

Nyheter Artikeln publicerades

Gunnar Schäfer i Kalmar kan nu presentera sig med den klassiska frasen My name is Bond, James Bond. Skatteverket har godkänt hans ansökan om att få byta förnamn till James Bond.

007-pizza, 007 i mobilnumret, 007 på registreringsskylten, en kyl som alltid står på 7 grader och skapare av världens enda James Bond museum.
– Jättebra, på det här viset kan jag knyta ihop säcken som jag försökt skapa, säger James själv.
Gunnars pappa och Ian Fleming, som skrev Bond-böckerna, stred båda i andra världskriget. Kriget tog slut, Gunnars pappa kom till Sverige och gifte sig med en svenska och Gunnar föddes 1957. 1959 åkte fadern på semester och sen dess har han varit spårlöst försvunnen.
– Jag lärde aldrig känna min far, det har blivit en saknad och då har jag tagit Ian Fleming som förebild.
Hans fullständiga namn är nu Nils Gunnar Bond James Schäfer.

Kostar pengar
Alla har rätt att ansöka om namnbyte av förnamn och mellannamn hos Skatteverket. Så länge det bara gäller förnamn och mellannamn kostar det inget. Den som vill ändra efternamn får ansöka hos Patent- och registreringsverket där det kostar pengar att byta.
Den som byter namn måste alltid behålla ett av sina ursprungliga namn. Handläggaren på Skatteverket går efter namnlagen, och namnet ska inte väcka anstöt eller leda till obehag.
Nyss fick en sjumånaders flicka i Kungälv rätt av länsrätten att heta Metallica. Skatteverket, som från början sagt nej, överklagade och kammarrätten ska nu fatta beslut om namnbytet får gå igenom.
Andra namn som inte godkänts är Rackartuss (kvinna), Svenne (kvinna) och Dotcom(man).
Vildkatt (man), Juventus (man) eller Morgonstjärna (kvinna) går däremot bra.