Nyfödd bebis räddades av förbipasserande

Karlskrona Artikeln publicerades

Sju veckor gamla Linnea slutade andas på bilfärden på E22 nära Karlskrona, men hon fick hjälp av bland andra Therese Johansson.

Det var vid lunchtid i onsdags som Therese Johansson skjutsade hem en kollega efter ett möte när de såg en kvinna som behövde hjälp strax före en rondell på E22 i riktning mot Karlskrona.

– Vi såg en kvinna utanför en bil som stod med ett barn i famnen och bara viftade. Jag tänkte inte, jag bara bromsade. Jag och min kollega hade telefonerna uppe innan vi kom ut ur bilen.

När kvinnorna frågade vad som hade hänt fick de svaret från mamman "hon andas inte". Ytterligare en kvinna hade stannat och hjälpte till. De ringde 112 och försökte lugna mamman.

– Vi pratade med mamman genom SOS. Den lilla flickan hade gråtit och skrikit mycket i bilen och sedan såg mamman att flickan inte fick luft och att hon började bli blå i ansiktet. Men utanför bilen grät flickan.

Therese och hennes kollega hjälpte mamman att köra undan bilen och lugnade henne så att hon kunde ringa till pappan och till sonens skola i väntan på ambulansen.

– Att se mamman gråta var fruktansvärt, man blir ledsen själv men jag känner att jag bara gjorde det man ska göra, säger Therese som själv har två barn.

På hemvägen var hon helt skakig och när hon kom hem kände hon sig alldeles matt av adrenalinpåslaget.

Therese har själv inte sett den stora uppmärksamheten som mammans inlägg har fått på sociala medier. Men en vän till Therese som hade kört förbi rondellen skickade en bild på mammans inlägg till henne på onsdagskvällen.

– Det var så skönt att få till sig att det hade gått bra med flickan, säger hon.

Dagen efter den dramatiska upplevelsen blir Therese rörd när Blekinge Läns Tidning kommer i kontakt med henne och berättar om den stora uppmärksamheten.

– Det känns härligt att det finns så mycket omtanke bland människor.Den dramatiska händelsen fick stor uppmärksamhet och spridning i sociala medier under onsdagskvällen sedan mamman till flickan själv valt att berätta om det inträffade.

– Jag såg i spegeln att hon inte fick luft. Jag bara tvärnitade och drog ut henne ur bilen och började skaka henne, säger mamman till SVT.

Mamman fick inte igång dotterns andning men efter en stund lyckades hon stoppa tre förbipasserande kvinnor som hjälpte henne och ringde SOS.

– En av dem stoppade in fingrarna i munnen så Linnéa efter ett tag börjar kräkas upp slem och skum, säger hon till SVT som uppger att flickan och övriga mår bra efter omständigheterna.

Yamile Lindgren/Blekinge Läns tidning