Oklart läge efter påstådd militärkupp

Zimbabwe Artikeln publicerades
President Roberg Mugabe anländer till ett större offentligt möte i Harare under onsdagen förra veckan.
Foto: STR
President Roberg Mugabe anländer till ett större offentligt möte i Harare under onsdagen förra veckan.

Skottlossning har hörts nära president Robert Mugabes residens i Harare, och flera smällar rapporteras under natten i Zimbabwes huvudstad, som märkt av ökad militär närvaro.

Rykten om en kupp har surrat, men militären avvisar uppgifterna och säger att Mugabe är i säkerhet.

– Det är inte ett militärt övertagande. Vi vill försäkra landet om att hans excellens presidenten och hans familj är oskadda och att deras säkerhet är garanterad, säger generalmajor S B Moyo i direktsänd tv enligt nyhetsbyråer.

I stället uppges insatserna rikta in sig på kriminella runt Mugabe. Landets finansminister Ignatius Chombo har frihetsberövats av militären, som anser att han bidragit till socialt och ekonomiskt lidande, enligt en regeringskälla.

Chombo har varit en ledande medlem i den så kallade G40-fraktionen i det styrande partiet Zanu-PF, som leds av Mugabes hustru Grace.

Så fort militärens uppdrag är utfört ska allt återgå till det normala, enligt det tv-sända talet.

Det är fortfarande mycket oklart vad som egentligen hänt och vem som styr landet. När The New York Times ringer upp för att ställa frågor om den påstådda kuppen, svarar informationsminister Simon Khaya Moyo:

– Vad kan jag säga? Jag vet ingenting om det.

Oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) manar i ett uttalande till en fredlig återgång till konstitutionell demokrati.

Chris Mutsvanga, ledare för Zimbabwes inflytelserika organisation för krigsveteraner, hyllar från Sydafrika vad han kallar "ett oblodigt tillrättavisande av grovt maktmissbruk", rapporterar AP. Han säger att militären kommer att återställa "riktig demokrati" och uppmanar Sydafrika och andra länder i området och i västvärlden att återupprätta banden till Zimbabwe.

Minst tre explosioner har hörts i staden, även skottlossning nära presidentens privata residens, enligt invånare.

– Från husets håll hörde vi 30 eller 40 skott som avlossades under tre eller fyra minuter strax efter klockan två på natten, säger en invånare som bor nära Mugabes herrgård i förorten Borrowdale, till AFP.

Soldater har tagit över landets statliga tv ZBC:s huvudkontor och några reportrar misshandlades, uppgav två ur personalen och en människorättsföreträdare, enligt Reuters. Soldater ska ha sagt till personalen att "inte oroa sig" eftersom soldaterna bara är där som skydd.

Zimbabwes ambassadör i grannlandet Sydafrika, Isaac Moyo, avfärdade i går kväll ryktena om en kupp. Han sade då att regeringen var "intakt" och lade skulden för ryktesspridningen på sociala medier.

– Det är inget som händer egentligen, det är bara påståenden på sociala medier, sade han då till Reuters.

USA uppmanar alla parter i Zimbabwe att lösa sina meningsskiljaktigheter lugnt och fredligt. Landets ambassad har under dagen stängt och rekommenderar amerikanska medborgare att se till att vara skyddade under det osäkra läget.

Mattias Areskog/TT