Annons
Nyheter

Oklart läge på bostadsmarknaden

Ekonomi • Publicerad 24 januari 2018

Trots rapporter om prisfall råder det nu i princip maktbalans mellan säljare och köpare på bostadsmarknaden, enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel. Men bara när man ser till hela landet. I Stockholm och Göteborg är det fortfarande definitivt köparnas marknad.

Annons

Panelen, som består av 426 av Fastighetsbyråns mäklare runt om i Sverige, gör bedömningen att bostadssäljarna tagit igen förlorad mark den senaste tiden. På skalan som panelen använder, och där 0 betyder att köparna äger marknaden och 10 står för fullständig säljardominans, var riksnittet i januari 4,71. Alltså svag fördel köparna.

Stockholm och Göteborg avviker kraftigt från rikssnittet, med 3,2 respektive 3,8. På de mindre och mellanstora orterna låg siffrorna en bit över 5.

Enligt Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, har det hittills i januari kommit klart mer folk på visningarna än i december och han tror att amorteringskravet som ska vara infört senast 1 mars kan ha påverkat aktiviteten på marknaden.

TT: Kommer marknaden att kylas av på nytt efter 1 mars?

– Det är väldigt svårt att bedöma. Amorteringskravet kommer i första hand att träffa storstadsregionerna och jag tror att det kommer att spela en viss roll men inte bli avgörande. På de lägre prisnivåerna finns fortfarande en efterfrågan på bostäder, säger han till TT.

Björn Ewenfeldt/TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons