Annons
Nyheter

Omhoppning om guldet

Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Fredrik Jönsson och Peder Fredricson.
Kvartetten kan nu kalla sig VM-medaljörer.
Men blir det guld eller silver? Snart börjar omhoppningen om vilka som kan kalla sig bäst i världen.
Publicerad 21 september 2018

Trion von Eckermann, Baryard Johnsson och Jönsson radade upp nollor inför den hemmabetonade publiken i Mill Spring.

När konkurrenterna samtidig rev bort sig var minst silver säkrat.

Annons

Kampen om guldet stod mot USA. McLain Ward var, som sista USA-ryttare, under enorm press inför hemmapubliken. Felfritt av honom och amerikanskt guld. Ett nedslag och omhoppning väntade med samtliga ryttare. Allt annat betydde svenskt guld.

Det var förutsättningarna.

Ward rev ett hinder – och tvingade fram en omhoppning.

Lagfinalen inleddes med att Henrik von Eckermann och Mary Lou visade sin fulla potential när det verkligen gällde som mest – och gav Sverige en perfekt start. Mary Lou nuddade ett hinder lätt, men bommen låg kvar och ekipaget klarade VM-banan utan ett nedslag.

Malin Baryard Johnsson på Indiana följde också upp med en nolla i protokollet – och därmed hade Sverige fått en drömstart.

– Det är så himla skönt, jag är så glad att hon fick vara felfri. Hon hoppade fantastiskt i går, men det föll några bommar. Hon har inte fattat vad hon håller på med utan tar det som vilken tävling som helst, säger Baryard Johnsson.

– Vilken häst. Skon flög av efter trekombinationen, men hon brydde sig inte om det heller. Hon bara dundrade på.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona var även han belåten halvvägs.

– Fantastiskt skönt att kunna göra den här rundan i dag, säger Ankarcrona till SVT om von Eckermann, innan han därefter beskriver Baryard Johnssons runda på samma vis.

Duon hade åtta respektive nio fel i torsdagens kvalomgång. Då räddade Fredrik Jönsson och Peder Fredricson finalplatsen.

Annons

Nu lade Baryard Johnsson och von Eckermann grunden till en medalj.

Jönsson säkrade den på Cold Play – och tog samtidigt en plats i den individuella finalen med mästerskapets andra nollrunda.

– Jag fick kämpa lite och hästen kämpade och hjälpte mig mycket. Jag tycker vi ska vara väldigt nöjda med de svenska hästarna och upplägget över huvudtaget hittills. Som tur var är han väldigt atletisk. Någon gång kom jag lite nära. Båda kombinationerna får han göra lite konstsprång. Men han är en riktig kämpe också, säger Jönsson till SVT.

När tyskarna rev bort sig i tredje rundan stod det helt klart att kampen om guldet stod mellan Sverige och USA.

Fredricson var i den sköna sitsen som sista svenska ryttare att hans resultat sakande betydelse i nationshoppningen – men han red samtidigt för att gå in i den individuella finalen med ett så bra resultat som möjligt.

De åtta felen där kan bli kostsamma i jakten på en individuell framgång.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons