Annons
Nyheter

Opererades i England – nekas vård i Sverige

Vård (TT) • Publicerad 18 mars 2019
Endometrios drabbar ungefär var tionde menstruerande kvinna. Arkivbild.
Endometrios drabbar ungefär var tionde menstruerande kvinna. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

En 24-årig kvinna som lider av sjukdomen endometrios tyckte inte att hon fick tillräcklig vård i Sverige och åkte därför till England för att genomgå en operation i hopp om att kunna lindra akut värk. Efter hemkomsten fick hon inte längre någon hjälp av den svenska sjukvården, trots att hon är i behov av eftervård, rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland.

-De bara kastar ur sig hat om patienter som åker utomlands och vad de tycker om det, säger Caroline Strömberg till Sveriges Radio.

Annons

Endometrios är en gynekologisk sjukdom där livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Vanliga symptom är till exempel kraftiga smärtor vid mens eller samlag. Efter operationen behöver Caroline Strömberg hjälp med smärtlindring och att fasa ut morfin som hon tar mot smärtan, men enligt henne vill ingen ta ansvar för eftervården.

-Alla säger att jag inte är deras patient. De vet inte vem som ska ha hand om mig och skickar mig bara vidare hela tiden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons