Annons
Nyheter

Över 2 000 hushåll i länet måste betala tillbaka bidrag

Drygt 2 000 hushåll i Kronoberg tvingas betala tillbaka delar av det bostadsbidrag som utbetalades – för två år sedan. Totalt krävs hushållen i länet på nära 16 miljoner.
Kronoberg • Publicerad 29 maj 2018
Arkivfoto: TT
Arkivfoto: TTFoto: CHRISTINE OLSSON / TT

Bostadsbidragets storlek baseras på hushållets preliminära inkomster i stället för den faktiska. Bidragets utformning gör att många hushåll, som har varierande inkomster över tid, riskerar att bli återbetalningsskyldiga till staten om man inte har anmält att man fått högre inkomster än den summa som bidraget beräknades på.

Nu rapporterar tidskriften Hem & Hyra att över 90 000 svenska hushåll kan tvingas betala tillbaka delar av sitt bostadsbidrag. Det senaste sju åren har denna siffra stigit stadigt och i år blir det rekordmånga som får återbetalningskrav. Det totala beloppet som ska återbetalas överstiger 700 miljoner kronor.

Annons

För Kronobergs län visar Hem & Hyras siffror att 2 037 hushåll blir återbetalningsskyldiga i år. Totalt kommer staten att kräva tillbaka cirka 15,8 miljoner från länets hushåll.

– Det behövs en lagändring för bostadsbidraget. Vi ser ju att den huvudsakliga förklaringen till att så många blir återbetalningsskyldiga är bostadsbidragets konstruktion med uppskattade inkomster och preliminära beslut, säger Alexandra Wallin, chef för avdelningen Barn och Familj på Försäkringskassan, till Hem & Hyra.

Återbetalningen gäller för bostadsbidrag som betalades ut under 2016.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons