Annons
Nyheter

Passagerarna på havererad färja räddade

Olyckor (TT) • Publicerad 9 november 2019
Passagerarna räddas med en av Sjöfartsverkets helikoptrar. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Passagerarna räddas med en av Sjöfartsverkets helikoptrar. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De passagerare som befunnit sig på en färja med motorhaveri utanför Umeå har undsatts med helikopter och befinner sig i säkerhet.

– Samtliga är i land. De möttes upp av ambulans, men vi har inga personskador, säger Emilie Boyd på Sjöfartsverkets presstjänst, till TT.

Annons

Färjan, som går till Holmön utanför Umeå, fick motorhaveri på lördagsförmiddagen. Enbart fyra passagerare och två besättningsmän befann sig då ombord.

– Den fick ett maskinhaveri. Initialt trodde de att det var en brand, men det var bara ånga i maskinrummet. De har lyckats ankra, säger Boyd.

Det blåser 20 meter per sekund där färjan ligger och en klass 1-varning för kuling-vindar är utfärdad för området.

– Det är väldigt grov sjö, säger Boyd.

De två besättningsmännen är kvar ombord och inväntar bogserbåt och lots. Vid 12.30-tiden förväntades de snart vara framme vid färjan enligt Boyd.

Även två båtar från kustbevakningen och Svenska sjöräddningssällskapet har kallats till platsen för att hjälpa till.

Holmöfärjan går mellan Norrfjärden och Holmön norr om Umeå. Överfarten tar 45 minuter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons