Pastorer i Knutby anmäls för misshandel och utnyttjande

Knytby Artikeln publicerades

Åsa Waldau och ytterligare två före detta Knutbypastorer har polisanmälts av en avhoppad församlingsmedlem

Det är Aftonbladet tillsammans med TV4 Nyheterna berättar om de nya uppgifterna som framkommit sedan en tidigare medlem gått direkt till polisen efter sitt avhopp.

– Jag valde att gå till polisen för att jag en vecka efter att jag lämnat församlingen insåg att det pågått väldigt grova brottslingar gärningar. Det rörde sig om ett maktmissbruk, att man misshandlat människor, säger den före detta medlemmen till tidningen.

– Jag skulle beskriva kulturen i församlingen och miljön där som att det första intrycket är att det ser trevligt ut. Det ser bra ut på ytan, men gräver man djupare så har det varit en väldigt etablerad hierarki och ett maktsystem, ett maktmissbruk där de högst uppsatta har slagit hårdast nedåt. Har man varit längst ner så har man råkat väldigt illa ut.

Åsa Waldau blev under Knutbydramat känd som ”Kristi brud” och är syster till tidigare pastorn Helge Fossmos fru Alexandra som sköts ihjäl av familjens barnflicka.

Åsa Waldau som inte längre finns i församlingen är nu föremål för en polisutredning sedan den avhoppade medlemmen vänt sig till polisen bara en vecka efter att ha lämnat och då han ska ha insett att pågick ”väldigt groa brottsliga gärningar.

Aftonbladet har inte kunnat få någon kommentar från polisen om anmälningarna och de utpekade pastorerna vill heller inte kommentera anklagelserna.