Annons
Nyheter

Patient fick felaktigt cancerbesked – landstinget IVO-anmäldes

Patient fick felaktigt cancerbesked och skrevs in på medicinkliniken utan läkarkontakt.
IVO anser att landstinget i Kalmar brast i att ge patienten god vård.
Kalmar län • Publicerad 20 april 2018

Patienten opererades i december 2016 och fick besked direkt efter operationen om att det rörde sig om en elakartad cancertumör. Vid operationen kunde det konstateras att det inte var cancer utan att det rörde sig om en kraftig inflammation. IVO (Inspektionen för vård och omsorg) påpekar i sitt beslut att det var ”ytterst olämpligt” att patienten fick cancerbeskedet före operationen.

Sommaren 2017 fick patienten återigen besked om cancer som opererades i Linköping. IVO anger att landstinget i Kalmar län då brast i att ge patienten god vård i och med att det saknades läkarkontakt vid inskrivningen på medicinavdelningen i Kalmar. ”Vårdgivaren har brustit i att följa befintlig rutin om inskrivning vid överflyttning av patient från annan vårdgivare”, skriver IVO.

Patienten avled i sviterna efter den sista operationen, men IVO anser att övrig behandling och vård har uppfyllt kraven på sakkunnig och omsorgsfull vård.

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons