Polisen varnar för bedragare som stjäl från äldre

Kalmar/Växjö Artikeln publicerades
Polisens presstalesperson Robert Loeffel. Arkivfoto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson
Polisens presstalesperson Robert Loeffel. Arkivfoto: Lena Gunnarsson

Polisen varnar för en grupp bedragare som använder ett udda trick för att stjäla pengar.

– De använder sig av det, bland tjuvar välkända, kart-tricket, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

En man i 85-årsåldern blev på torsdagen offer för ligan som utger sig för att vara dövstumma. Mannen hade handlat på apoteket i Mönsterås och just satt sig i sin bil.

– Då kommer en kille fram och förklarar på ett främmande språk att han samlar in pengar till sina vänner. Han håller i ett plakat där det står om insamlingen, säger Robert Loeffel.

När 85-åringen tar fram sin plånbok för att skänka en slant, ska mannen ha stuckit in skylten i bilen.

– Den äldre herren får nästan plakatet i ansiktet och ser inte sin plånbok. På det sättet blir han distraherad och upptäcker inte att mannen tar alla sedlar ur plånboken, 3 000 kronor.

Nu varnar polisen för bedragarna som verkar vara på turné i regionen.

– Vi har fått anmälningar om liknande brott i Karlskrona förra veckan och tidigare under sensommaren har vi sett det i både Växjö och Kalmar, säger Robert Loeffel som menar att tillvägagångssättet är vanligt bland tjuvar.

– Det kallas för kart-tricket. Tjuven skärmar av sitt offer så att denne inte kan se vad som händer. Det kan till exempel handla om att någon sitter på en restaurang med mobilen på bordet. Då lägger tjuven en karta över bordet och frågar om vägen och kan samtidigt ta telefonen utan att det märks.

”Dövstumma” ligor är ett återkommande problem, lyckas polisen någon gång gripa de skyldiga?

– Det är svårt att få fast dem. De ger sig ofta på äldre människor som har svårt att identifiera personerna i efterhand och de opererar gärna på mindre platser där det inte finns kameraövervakning, säger Robert Loeffel.

Han uppmanar nu den som tror sig möta bedragarna att genast avvisa dem och kontakta polisen.