Annons
Nyheter

Pressat jobb får kvinnor att gå upp i vikt

Hälsa (TT) • Publicerad 22 januari 2019
Höga krav på jobbet ger viktuppgång hos kvinnor, enligt en studie Arkivbild.
Höga krav på jobbet ger viktuppgång hos kvinnor, enligt en studie Arkivbild.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Höga krav på jobbet ökar kvinnors risk att gå upp i vikt, enligt en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och Umeå universitet. Sambandet syns oavsett om kvinnorna är högutbildade eller inte, medan det inte gäller för män.

"Det vi kunde se var att höga krav på jobbet spelade roll för kvinnornas viktuppgång, medan det för männen inte fanns någon association mellan höga krav och viktuppgång", säger Sofia Klingberg, forskare inom samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Annons

Studien omfattar drygt 3 800 svenskar som följts under 20 års tid. Deltagarna fick svara på frågor om hur de upplevde sin arbetssituation, och kvinnor som kände höga krav på jobbet hade drygt 20 procent högre viktuppgång än andra.

Forskarna har inte undersökt orsakerna till varför bara kvinnor påverkas.

"Men man kan tänka sig att det handlar om en kombination av krav på jobbet och att kvinnor oftare tar större ansvar för hemmet, vilket kan göra det svårt att hinna träna och leva hälsosamt", säger Sofia Klingberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons