Annons
Nyheter

Pungspetsekorrar hotas av för mycket sex

Två arter av australiska pungspetsekorrar har rödlistats som hotade.
En anledning är att hanarna tar kol på sig själva under intensiva sexakter.
Australien • Publicerad 15 maj 2018

De små svartsvansade dunkla pungspetsekorrarna, liksom den silverhuvade, upptäcktes 2013 på relativt hög höjd i våta områden i delstaten Queensland. De är kända för sitt självmordsbeteende, där de parar sig i uppemot 14 timmar. Hanarna går från att ha varit i prima form till att vara helt slutkörda under den årliga två veckor långa parningsperioden på slutet av södra halvklotets vinter.

Att para sig så intensivt samtidigt som de försöker att hålla fast honorna och hålla rivaler borta gör att de producerar så pass mycket testosteron, som i sin tur stoppar stresshormon från att slås av som sedan förstör deras organ. Det leder i sin tur till döden.

Annons

– De är helt ärligt som levande döda mot slutet, säger forskaren Andrew Baker vid Queensland University of Technology och fortsätter:

– Jag har sett dem stappla runt på dagen – de är vanligtvis nattaktiva – fortfarande letandes efter en partner, blödandes från olika delar av kroppen och har tappat sitt hår.

Honan lever normalt två år och får oftast bara en kull, med mellan sex och fjorton ungar. Hanen lever kortare än ett år. Totalt tror forskarna att det bara finns omkring 250 stycken kvar per art, som förutom sina uttröttande sexvanor också hotas av klimatförändringar och förlust av levnadsområden.

Baker tror att det för bara några decennier sedan fanns tio gånger så många.

– Det är en dubbel tragedi att precis ha upptäckt dem – och vi var så glada över det eftersom det skedde i ett land som Australien där vi förlorat så många däggdjur – och sedan ser vi att de vi väl har upptäckt kan gå förlorade, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons