SD fick 1400 röster fler och troligen ett mandat från M

Växjö Artikeln publicerades

Moderaternas andra riksdagsmandat hänger på en skör tråd.

– Tappar vi ett mandat till SD är det en enorm besvikelse. Men att vi får ett regeringsskifte är viktigare, säger riksdagskandidaten Katarina Brännström (M).

Alla valdistrikt var ännu inte räknade när Smålandsposten besöker Moderaternas valvaka på Lagerlunden i Växjö. Men riksdagssiffrorna pekade då mot att Sverigedemokraterna med knapp marginal blir större än Moderaterna i länet.

– Men det kan hänga på tiondelar till slut, säger Suzanne Frank, förbundsordförande för Moderaterna i länet.

Så blev det också. När rösterna var räknade hade Moderaterna 19,2% av rösterna och Sverigedemokraterna 20,3%. I röster räknat skilde det drygt 1400 röster.

– Vi har gjort en enastående valrörelse och verkligen gjort allt vi kan. Känslan har hela tiden varit väldigt positiv. Vi har gjort allt som står i vår makt, nu får vi respektera väljarnas dom.

Moderaterna har i den här valrörelsen varit väl medvetna om att det skulle bli jämnt och att man riskerade att förlora sitt andra mandat.

Många vittnar tvärtom resultatet på en positiv respons under valrörelsen.

– Det har känts väldigt positivt, likväl lyfter vi inte i opinionen. Det är väldigt konstigt. Men jag hoppas fortfarande på ett regeringsskifte, sa Brännström.

Katarina Brännström toppar Moderaternas lokala riksdagslista, med tidigare regionrådet Suzanne Frank som tvåa. Ingen av de två vill ta ut något i förskott, personrösterna ska också räknas.

Suzanne Frank och Katarina Brännström toppar moderaternas lista. Men sannolikt får bara en plats i riksdagen.
Foto: URBAN NILSSON
Suzanne Frank och Katarina Brännström toppar moderaternas lista. Men sannolikt får bara en plats i riksdagen.

Suzanne Frank, 60, har varit moderaternas drivande kraft i landstinget och senare Region Kronoberg i 20 år. Inför den här mandatperioden valde hon att istället kandidera till riksdagen.

– Jag är inte mätt på politik, men efter så lång tid kan det vara bra att lämna över till nya krafter och använda sina erfarenheter på ett annat plan.

När hon i vintras skulle ta ställning till sin kandidatur tänkte hon aldrig att Moderaterna skulle förlora sitt andra mandat.

– Då var det inte sannolikt, berättar hon. SD:s uppgång kom först senare.

För egen del har hon ingen plan B.

– Det skulle i så fall vara att få mer tid åt barnbarnet.

Hon står långt ner på listan i regionvalet och en återgång till regionrådsposten utesluter hon.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR