Annons
Nyheter

Ryssland i fokus på Natomöte

Den knaggliga relationen till Ryssland står i centrum när Nato håller sitt sista ministermöte i försvarsalliansens snart pensionerade högkvarter.
Vem som representerar USA vid mötet är fortfarande oklart.
Nato • Publicerad 26 april 2018

Tidigt på torsdagskvällen hade ledamöterna i USA:s senat ännu inte gett slutligt klartecken till att utse CIA-chefen Mike Pompeo till ny utrikesminister.

Tanken har annars varit att Pompeo ska debutera i sin nya roll på fredagens Nato-träff – om han hinner till Bryssel.

Annons

– Det är för tidigt ännu att säga vem som kommer att representera USA, men jag ser fram emot att välkomna USA:s representant, vem det än blir, konstaterade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför utrikesministermötet.

Huvudämne där blir inledningsvis den knaggliga relationen till Ryssland.

– I flera år har Ryssland uppvisat ett mönster av farligt beteende, sade Stoltenberg, som bland annat kallade det "högst sannolikt" att Ryssland legat bakom mordförsöket på ex-spionen Sergej Skripal i Salisbury tidigare i våras.

Samtidigt betonade Stoltenberg vikten av att hålla regelbundna samtalskanaler öppna till Moskva.

– Nu är det mer än någonsin viktigt att prata med Ryssland. Även om vi inte ser några förbättringar i vår relation så är det viktigt att vi kan fortsätta hantera den relation vi har, sade Nato-chefen.

Andra Nato-ämnen i Bryssel blir läget i Syrien, kärnavtalet med Iran och kommande nya militära utbildningsinsatser i Irak.

Dessutom ska medlemskapsambitionerna för Bosnien-Hercegovina, Makedonien och Georgien diskuteras.

Utrikesministermötet blir för övrigt det sista i Natos nuvarande lokaler i nordöstra Bryssel. Från och med nästa möte – då försvarsministrarna samlas i juni – kommer alla samtal att äga rum i försvarsalliansens helt nybyggda högkvarter. Flytten blir dock inte lång – den nya byggnaden väntar på andra sidan gatan.

Wiktor Nummelin/TT

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons