Annons

S vill sätta press på hyrorna

Sätt hyran först och bygg sen.
Det föreslår Socialdemokraterna i Växjö som tycker att det är för dyrt att bo i nybyggda lägenheter.
– Vi måste pressa ner hyrorna, säger Malin Lauber (S).
Växjö • Publicerad 29 augusti 2018

Socialdemokraterna har tidigare fört fram förslag om att använda hyran som ett kriterium vid markanvisning. Nu konkretiserar man sitt förslag och pekar ut en tomt och en hyresnivå.

Socialdemokraternas Malin Lauber och Julia Berg presenterade på fredagen sitt förslag att bygga prispressade lägenheter bakom I11.
Socialdemokraternas Malin Lauber och Julia Berg presenterade på fredagen sitt förslag att bygga prispressade lägenheter bakom I11.Foto: Lena Gunnarsson

– Vi vill sätta maxhyran 1450 kronor per kvadratmeter. Hyran är inte satt på måfå, utan är gränsen för statligt investeringsstöd. Och vi vill att man bygger här, säger Malin Lauber och pekar ut mot grusplanen utmed järnvägen i höjd med I11,

Annons

Med den hyresnivån skulle exempelvis en nybyggd trea på 70 kvadratmeter kosta 8 500 kronor i månaden.

– Det är också mycket pengar, men en nyproducerad lägenhet kan idag kosta ett flera tusenlappar mer, säger Malin Lauber.

Hon tycker att det är viktigt att pressa priserna. Det byggs mycket i Växjö, men man måste också kunna bygga till rimlig kostnad, menar hon.

Tomten bakom I11 ingår i detaljplanen för nya Bäckaslöv och medger bostadsbyggnation i fyra till sex plan. Det öppnar möjligheten att bygga cirka 200 lägenheter.

– Om man bygger i kommunal eller privat regi har ingen betydelse, säger Julia Berg (S) som själv är vice ordförande i Växjöbostäder.

Många kommuner har byggt bostäder och fått statligt investeringsstöd. Det måste vara möjligt även i Växjö, menar Julia Berg.

– Om man ska bygga till rimlig hyra så ska det också vara i ett attraktivt läge. Det här är en bra plats, tycker Malin Lauber.

Investeringsstödet infördes av regeringen 2016 som en stimulans för att bygga hyresrätter till ett rimligt pris. I år utökades stödet och den så kallade normhyran, den högsta hyran som medger stöd, sattes till 1450 kronor kvadratmetern i expansiva områden utanför Stockholm och Göteborg. Regeringen har avsatt 3,2 miljarder kronor årligen till investeringsstödet fram till 2020.

Genomsnittshyran för nybyggda hyreslägenheter är enligt SCB 1722 kronor per kvadratmeter. Siffrorna gäller 2016. I kommunala Växjöbostäders senaste nybyggnadsprojekt pendlar kvadratmeterhyran mellan 1690 och 2300 kronor.

Genom att sätta en maxhyra vid en markanvisning – då bolagen konkurrerar om rätten att bygga på en kommunal tomt – hoppas Socialdemokraterna kunna pressa priserna under nivån 1450 kronor.

Annons

Kan man binda fastighetsbolagen vid en viss hyra?

– Man kan ställa alla möjliga krav vid en markanvisning, säger Julia Berg. Vi har seriösa aktörer här i Växjö. Lämnar de ett sådant anbud så är det bindande.

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons