Annons

SD kräver inget utträde men är fortsatt EU-skeptiska

Sverigedemokraterna saknar kandidater från Kronobergs län i årets EU-val. Partidistriktet har hänvisat frågor som rör EU till sittande parlamentariker eller de övriga kandidater som finns med på partiets lista.
Publicerad 16 maj 2019 • Uppdaterad 21 maj 2019
Peter Lundgren från Gnosjö står som nummer ett på Sverigedemokraternas lista till EU-valet.
Peter Lundgren från Gnosjö står som nummer ett på Sverigedemokraternas lista till EU-valet.Foto: Mats Andersson

Smålandsposten har istället fått en pratstund med partiets toppkandidat, Peter Lundgren från Gnosjö. 2014 var Peter Lundgren en politisk gröngöling. Nu toppar han åter SD:s valsedel och räknar med ytterligare fem år i Bryssel.

Men det finns en skillnad för honom när han driver årets EU-valrörelse jämfört med 2014. En stor skillnad.

Annons

I valrörelsen 2014 pläderade Sverigedemokraterna för att Sverige borde lämna EU och arbeta för en folkomröstning om ett svenskt Svexit. Nu har partiet accepterat det svenska EU-medlemskapet.

Hur känns det att försvara en ny EU-politik?

– Det har jag inga problem med alls. Vi är fortfarande ett EU-kritiskt parti som tycker att dagens EU inte fungerar som vi vill. Men samtidigt ser vi också vad som händer i Storbritannien, vi vill avvakta och utvärdera Brexit innan vi själva driver på för att Sverige på nytt ska folkomrösta om EU. Det går snabbare att påverka EU inifrån än att driva på för ett utträde, säger Peter Lundgren.

Varför valde du egentligen EU-politiken?

– Alltså, jag halkade in i politiken på ett bananskal. Det var en vän till mig i Gnosjötrakten som ville att vi skulle engagera oss. Först var det då i kommunpolitiken men jag ville gärna kandidera till riksdagen eftersom transportfrågorna är mitt huvudämne. Men det slutade med att partiet frågade mig, en politisk nykomling, om att toppa EU-listan 2014. Och där är vi i dag, det känns väldigt bra, fortsätter Peter Lundgren.

Vilka är dina huvudfrågor i valet?

– Jag har inte några egna frågor jag driver. Mina viktigaste frågor är partiets viktigaste. Det handlar om migrationspolitiken, om EU:s enorma budget, den måste krympas radikalt, och om att medlemsländerna ska få ett kraftigt ökat självbestämmande. Vi kommer också tillsammans med parlamentets övriga nationalistiska partier att motsätta oss alla planer på att EU ska få plocka ut någon skatt, oavsett vad skatten handlar om.

Hur stort inflytande tror du de nationalistiska partierna kommer att få?

– Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att få ett reellt inflytande. Opinionen talar om att vi nationalistiska partier tillsammans kommer att få en tredjedel av parlamentsplatserna. Att alla nationalistiska partier inte sitter i samma partigrupp kommer inte att spela någon roll. För i praktiken kommer vi att rösta lika i de stora frågor som förenar oss, då har vi också en verklig makt, summerar en optimistisk Peter Lundgren.

Här saknas innehåll

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons