SD största parti i flera Skåne-kommuner

Politik Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson under partiets valvaka.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson under partiets valvaka.

Sverigedemokraterna går framåt i kommunvalen när nästan alla röster är räknade – och i synnerhet i södra Sverige. I flera kommuner i Skåne län är nu SD största parti.

Störst andel röster får de i Hörby där man går från 21,1 till 35,4 procent, vilket innebär ytterligare sex mandat och totalt 15 platser i kommunfullmäktige.

Men förutom i Hörby blir Sverigedemokraterna också största parti i Sjöbo, Skurup, Svedala, Svalöv, Höör, Örkelljunga, Klippan, Hässleholm och Trelleborg.

– Vi har kämpat hårt för detta. Och det var faktiskt väntat, säger SD:s gruppledare i Trelleborg, Anita Persson, till P4 Malmöhus.

I Malmö får Sverigedemokraterna 16,4 procent och därmed ytterligare två mandat i kommunfullmäktige. Allianspartierna ser ett maktskifte i Malmö framför sig, men får själva inte majoritet. Moderaternas kommunalråd Torbjörn Tegnhammar har däremot meddelat att hans dörr är öppen för alla.

Sverigedemokraterna erövrar mark också i landstingsvalen. Valet 2014 hade partiet över tio procent i åtta av 20 landsting – nu har man över tio procent i 16 stycken.

Också här är framgångarna som störst i söder. Flest röster får SD i Blekinge och Skåne län med 20,6 respektive 19,8 procent enligt de preliminära resultaten. De ökar där från 14,1 respektive 14,5 procent i 2014 års val – motsvarande plus fem och sju mandat.

Sett till riksdagsröster blev Sverigedemokraterna största parti i minst 19 av 33 kommuner i Skåne. Starkast fäste har partiet i Sjöbo, där partiet fick 39,4 procent, en ökning med 9,4 procentenheter.

Ju längre norrut, desto mindre stöd har Sverigedemokraterna, även om de växer på sina håll.

I den lilla kommunen Dorotea i Västerbottens län fick SD 5,2 procent i kommunalvalet enligt de preliminära siffrorna, att jämföra med 0,7 procent i förra valet och de tar sig nu in i kommunfullmäktige.

Sämre gick det i Pajala i Norrbotten där SD gick från 2,74 till 1,8 procent och de förlorar sitt mandat. Sverigedemokraterna förlorar också sin representation i Arjeplog kommun, där man går från 3,16 till 2,6 procent, enligt de preliminära siffrorna.