Annons
Nyheter

Sextrakasseri inom V polisanmält

Feministiska Vänsterpartiet är inte heller förskonat från sexuella trakasserier.Partiledningen har uppmanat en förtroendevald att polisanmäla en tidigare företrädare för misstänkt sexuellt ofredande.
Vänsterpartiet • Publicerad 31 oktober 2017

Händelsen som den biträdande partisekreteraren Hanna Gedin nu beskriver inträffade "i närtid" på ett av partiets arrangemang.

Annons

– Det rör en specifik händelse, vid ett tillfälle. Det kan vara något som faller inom ramen för sexuellt ofredande, säger Gedin till TT.

Kvinnan som drabbades talade om det för V-ledningen som har kontaktat den anklagade och bett honom att tillsvidare hålla sig borta från V:s evenemang. Enligt kvinnan har mannen trakasserat henne genom "kroppsberöring", sms och genom att säga saker till henne som upplevts som kränkningar. V-ledningen uppger att saken nu är polisanmäld, något som partiet uppmanat kvinnan att göra.

Men Hanna Gedin vill inte ge några mer specifika detaljer om var det skedde, när det skedde eller vilken nivå i partiet det rör sig om. Hon säger bara att mannen som anklagas är en tidigare förtroendevald som haft viktiga uppdrag för partiet.

– Vi tar allvarligt på sexuella trakasserier, oavsett nivå, säger Gedin och tillägger att hon av respekt för den drabbade inte vill gå in på detaljer. Hon vill inte heller säga något om hur den som anklagats reagerat, om han till exempel försvarat sig, bett om ursäkt eller anser sig utsatt för beskyllningar utan grund.

På TT:s fråga om det hela kommer som en överraskning och om det finns fler fall säger Hanna Gedin att det är det enda fall hon känner till.

– Det är mycket allvarligt när något sådant här sker. Samtidigt är Vänsterpartiet en del av samhället och ingen isolerad ö. Det är klart att beteenden som finns i resten av samhället även kan finnas hos oss, säger Gedin.

Hon säger att det inträffade ger V anledning att stärka det internfeministiska arbetet och se över rutiner vid partiets arrangemang för att de ska kännas trygga och bra.

Lars Larsson/TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons