Annons

Ska Sverige ha nationella riktlinjer för böneutrop?

Så här svarar de politiska partierna:
Publicerad 17 augusti 2018 • Uppdaterad 28 augusti 2018
Högtalare böneutrop
Högtalare böneutropFoto: Lars-Goran Rydqvist

Moderaterna:

Ja. Frågan om böneutrop är en komplicerad fråga och vi tror inte att böneutrop ökar integrationen i samhället utan snarare riskerar att öka polariseringen. Vi anser inte att det är bullerlagstiftningen som ska avgöra och att frågan bör därför ses över nationellt.

Annons

Centern:

Nej, Men det kan finnas skäl att förändra lagstiftning för att förtydliga var och när böneutrop sker. Som det är nu, att det är miljöbalken och bullerproblematik som skall vara styrande kan diskuteras. Det viktiga är dock likhet inför lagen. Riksdagen kan se över detta.

Liberalerna:

Nej. Frågan om böneutrop avgörs av polismyndigheten efter att den frågat berörd kommun om det stör allmän ordning eller utgör en negativ påverkan på miljön. Religionsfrihetslagstiftningen ger alla rätt att utöva sin religion utifrån dess seder och bruk, så länge det inte stör.

Kristdemokraterna:

Ja. Kommunerna ska kunna reglera den här typen av frågor i de lokala ordningsföreskrifterna. Vi anser att det är orimligt att regelbundet återkommande religiösa förkunnelser ska kunna tränga in i människors hem. I framtiden menar vi att nationella riktlinjer bör införas.

Socialdemokraterna:

Nej, det är redan reglerat enligt lag vad gäller ljudnivåer.

Vänsterpartiet:

Nej. Vi i Vänsterpartiet värnar om religionsfriheten, mötesfriheten och yttrandefriheten. Därför står vi upp för såväl kyrkklockor som för böneutrop. Gällande riktlinjer så är det upp till polis och kommun att avgöra var gränsen går gällande tid, plats och ljudnivå.

Annons

Miljöpartiet:

Nej, vi tycker inte det behövs.

Sverigedemokraterna:

Ja. Detta är en fråga om vilket samhälle vi ska ha. Folk ska inte ha politisk och religiös propaganda in i sina sovrum.

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons