Annons
Nyheter

Skop: L riskerar trilla ur EU-parlamentet

Politik (TT) • Publicerad 21 maj 2019
Förtidsröstning på Börshuset i Göteborg. Arkivbild.
Förtidsröstning på Börshuset i Göteborg. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Liberalerna riskerar att bli utan representant i EU-parlamentet, enligt Skops opinionsundersökning bara en vecka före EU-valet. Partiet får 3,8 procent av sympatierna, att jämföra med 9,9 procent i valet 2014.

Även Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ ser ut att tappa stort. MP, som blev näst största parti för fem år sedan, får 9,4 procent, medan FI bara får stöd av 0,9 procent av väljarna och befinner sig långt från fyraprocentsspärren.

Annons

Till vinnarna hör Sverigedemokraterna som får 17,2 procent, vilket är en rejäl ökning jämfört med 9,7 procent i förra valet. Även Kristdemokraterna går bra och får 10,5 procent av rösterna, en ökning med nästan 5 procentenheter. För de tidigare Allianspartierna M och C ser det också rätt ljust ut med ett par procentenheters ökning till 16,8 respektive 9,6 procent.

Liksom i förra valet verkar Socialdemokraterna bli största parti med 23,5 procent av rösterna, en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med 2014. Vänsterpartiet ökar något, 1,2 procentenheter, och når upp till 7,5 procent.

Skops EU-barometer över väljarsympatierna genomfördes 19–20 maj och omfattar drygt 1 000 personer i åldern 18 till 84 år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons