Västerås: "Allvarligt mordförsök på en polis"

Nyheter Artikeln publicerades

En polisbostad i Västerås besköts under natten med flera skott. Ingen har skadats men skotten var så kraftiga att de gick igenom fastigheten.

– Vi har haft ett allvarligt mordförsök på en polis och hans familj, säger regionpolischef Carin Götblad på en presskonferens.

Brott

Två vuxna och två barn befann sig i huset och låg och sov när skottlossningen skedde. Skotten som avlossats ska ha varit så kraftiga att de gått genom fastigheten, uppger en poliskälla för TT. Därmed ska även andra personer ha utsatts för fara.

– Det är stor förödelse i huset. Det är en mängd grovkalibriga patroner som ligger utanför, säger regionpolischef Carin Götblad på en presskonferens där hon redogör för natten händelser och polisens arbete.

Skotthål i dörren. Flera skott har under natten avlossats mot en bostad i Västerås där en polis bor. Enligt SVT Västmanland handlar det om ett 20-tal skott som avlossats mot en hög polischefs villa.
Foto: Per Groth/TT
Skotthål i dörren. Flera skott har under natten avlossats mot en bostad i Västerås där en polis bor. Enligt SVT Västmanland handlar det om ett 20-tal skott som avlossats mot en hög polischefs villa.

– Det här är en vanlig, duktig, polis som blivit utsatt. Det är oerhört allvarlig. Det är ren tur att inte någon blivit träffad, säger hon.

Götblad säger att händelsen inte får polisen att backa.

– Sådana här händelser får oss att jobba än mer offensivt. Vi sätter in alla insatser vi kan.

Enligt henne mår familjen just nu "inte alls bra" och samtliga ur familjen var hemma när dådet ägde rum.

– De får allt stöd som kan behövas.

Bara i dörren kan man räkna till minst 12 skotthål. Åtminstone ett av skotten gick rakt genom huset och träffade fastigheten bakom, enligt uppgifter till TT.

– Jag vaknade och hörde tydligt en mängd smällar. Vet inte hur många, men det lät som från ett automatvapen, säger en av grannarna till VLT.

Han kunde inte riktigt lokalisera skotten, men förstod att det var i närheten.

– Ja, det hördes tydligt, säger han.

Enligt TT:s källa arbetar polisen just nu efter teorin att dådet riktar sig mot Polismyndigheten i stort med anledning av polisens riktade arbete mot den grova kriminaliteten i regionen. Enligt SVT Västmanland kartlägger man nu polisens arbete och om det kan finnas kopplingar till skottlossningen.

Enligt Lisa Sannervik, vid polisens ledningscentral, har grovkalibrig ammunition använts vid attentatet, men hon vill inte säga vilken typ av vapen som kan ha använts. Hon vill inte heller säga vilken position polisen har.

– Vi är väldigt försiktiga i nuläget med att lämna ut uppgifter om de drabbade eftersom det finns en hotbild, säger Sannervik till TT.

– Vi är tidigt i den här utredningen och har inte låst oss vid någonting, vi jobbar med många olika inriktningar. Vi har en stor utredningsresurs igång som arbetar intensivt. Och de försöker få fram ett motiv.

TT: Har det skett några andra våldshandlingar mot poliser i Västerås?

– Vi jobbar intensivt med ärendet och i det pusselläggandet finns information som vi förvärvat som är intressant. Men att dra kopplingar i det här skedet är alldeles för tidigt.

Enligt SVT Västmanland har flera beslag gjorts på platsen.

– Vi har säkrat vissa spår och gjort flera beslag på platsen. Vilka kan vi inte gå in på, säger polisens presstalesman Daniel Wikdahl till SVT.

Riksåklagaren har informerats om händelsen. Familjen tas om hand på skyddad plats.

Rikspolischef Dan Eliasson är på plats i Västerås för att informera sig och visa sitt stöd.

– Det här är naturligtvis helt förkastligt. Det är fega personer som ger sig på våra anställda och deras familjer i deras hem, säger han till TT.

– Det finns bara ett sätt att möta det här. Det är med ännu mer kraft och beslutsamhet. De här personerna ska lagföras, de ska sitta i fängelse, fortsätter han.

Polismyndigheten har gått upp i stabsläge som en följd av händelsen, som rubriceras som mordförsök, alternativt dråpförsök.

Ingen har gripits för brottet.