Annons
Nyheter

Småland: Två män frikänns för mord med revolver

De två män som stått åtalade misstänkta för mordet på en man i en mindre ort utanför Jönköping frikänns av Jönköpings tingsrätt. En av männen döms däremot för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och två månader.
Brott
Publicerad 24 april 2018

En man i 40-årsåldern hittades död i en bostad i november. Han hade blivit skjuten i huvudet med fem skott från en revolver. Två män, en i 50-årsåldern och en i 60-årsåldern, greps och åtalades misstänkta för mordet. Mordet skedde i den ena mannens stuga.

Men Jönköpings tingsrätt har inte kunnat utesluta att det funnits en annan gärningsman än de två åtalade. Den anser därför att det finns ett betydande utrymme för "rimligt tvivel" om huruvida de båda männen är skyldiga. Därför ogillas åtalet och båda frikänns.

Annons

Rätten har värderat flera bevis som åklagaren lagt fram. En av männen hade offrets blod på sin tröja, båda männens dna fanns på revolvern. Den ena mannen pekar också ut den andra och hävdar att han sagt: ”Jag borde inte ha skjutit honom inne”.

Men rätten anser att fynden inte binder männen vid gärningen. Och att utpekandet kan vara ett sätt att försöka avleda intresset från den egna personen. Dessutom det finns ett vittne som säger att det funnits en okänd man i närheten av stugan den aktuella tiden.

Att de två inte skulle fällas för mord stod klart tidigare då tingsrätten släppte dem på rättegångens sista dag. Mannen som döms för grovt vapenbrott har erkänt att han hanterat mordvapnet och ammunitionen.

TT

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons