Annons
Nyheter

SMHI varnar för gräsbränder – och snö

Vintern rasar i norr, medan torr mild luft dominerar allra längst ner i södra Sverige. Det är ovanligt varmt för årstiden på flera håll – och under dagen finns till och med risk för gräsbränder i Blekinge och Österlen i östra Skåne, varnar SMHI.
Väder (TT) • Publicerad 12 februari 2019
Risk för brand – fjolårsgräset är torrt allra längst ner i syd. Arkivbild.
Risk för brand – fjolårsgräset är torrt allra längst ner i syd. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

-Det är luften som är torr och det gör att fjolårsgräset kan vara lättantändligt även om det är fuktigt i marken, säger Moa Hallberg som är meteorlog på SMHI till TT.

TT: Är det här ett tidigt vårtecken?

Annons

-Det är lite mildare luft, så ett tillfälligt vårtecken kanske. Men kan det lika gärna vända och bli kallt igen.

I Lapplandsfjällen och Jämtlandsfjällen är det däremot ingen vår i sikte. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hård vind och snöfall. Varningen för Lappland avtar under dagen, medan den för Jämtlandsfjällen börjar gälla först på onsdagen.

I stora delar av landet är luften mild, och på onsdagen väntas plusgrader ända upp till södra Norrland.

-Det är ju varmt för årstiden och det ser ut som den milda luften håller i sig veckan ut. Men om det är meteorologiskt vår på gång är för tidigt att svara på, säger Moa Hallberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons